پریود شدید یا سنگین
منوراژی اصطلاح پزشکی برای دوره های پریود شدید یا سنگین با خونریزی غیر طبیعی سنگین و طولانی مدت است. اگرچه خونریزی شدید پریودی یک نگرانی شایع در بین خانم ها است، اما پریودی اکثر آنها به اندازه ای شدید نیست که منوراژی در نظر گرفته شود.
با منوراژی، نمی توانید فعالیتهای معمول خود را انجام دهید زیرا خونریزی و گرفتگی زیادی دارید. اگر پریودی سنگینی دارید با پزشک خود صحبت کنید. روشهای درمانی مؤثری برای پریودی سنگین وجود دارد.
علائم پریود شدید یا سنگین چیست؟
علائم و نشانه های پریودی سنگین شامل موارد زیر است:
خیساندن یک یا چند پد بهداشتی یا تامپون در هر ساعت برای چند ساعت متوالی
نیاز به استفاده از محافظ بهداشتی مضاعف برای کنترل جریان پریودی
نیاز به بیدار شدن برای تغییر حفاظت بهداشتی در طول شب
خونریزی بیش از یک هفته
لخته های خون بزرگ
محدود کردن فعالیت های روزانه به دلیل جریان شدید پریودی
علائم کم خونی ، مانند خستگی ، ضعف یا تنگی نفس
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
در صورت تجربه موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
خونریزی واژینال سنگین که به مدت دو ساعت طول بکشد و در هر ساعت یک پد یا تامپون به طور کامل خیس شود
خونریزی بین پریودی ها یا خونریزی نامنظم واژن
هرگونه خونریزی واژن بعد از یائسگی
علت های خونریزی شدید پریود
در برخی موارد ، علت خونریزی شدید پریود شدید یا سنگین مشخص نیست، اما برخی بیماری ها ممکن است باعث منوراژی شود. علل شایع عبارتند از:
1- عدم تعادل هورمونی
در یک چرخه پریودی طبیعی، تعادل بین هورمونهای استروژن و پروژسترون باعث تنظیم تشکیل پوشش رحم (آندومتر) که در دوران پریودی فرو می ریزد، می شود. اگر عدم تعادل هورمونی رخ دهد ، آندومتر به مقدار زیاد رشد می کند و سرانجام از طریق خونریزی شدید پریودی فرو می ریزد. برخی بیماری ها باعث عدم تعادل هورمونی می شوند از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک، چاقی ، مقاومت به انسولین و مشکلات تیروئید.
2- اختلال عملکرد تخمدان ها
اگر تخمدان های شما یک تخمک (تخمک گذاری) در طی چرخه پریودی (تخمک گذاری) آزاد نکنند، بدن هورمون پروژسترون تولید نمی کند. این مسئله منجر به عدم تعادل هورمونی و پریودی سنگین می شود.
3- فیبروئید رحم
این تومورهای غیر سرطانی (خوش خیم) رحم در سالهای باروری شما ظاهر می شود. فیبروم رحم منجر به خونریزی سنگین تر یا طولانی تر می شود.
4- پولیپ
رشد بافت های کوچک و خوش خیم روی پوشش رحم (پولیپ رحم) باعث پریود شدید یا سنگین یا طولانی مدت می شود.
5- آدنومیوز
این وضعیت زمانی اتفاق می افتد که غدد از آندومتر در عضله رحم به سمت دیواره رحم کشیده می شود و اغلب باعث پریودی سنگین و دردناک می شود.
6- دستگاه داخل رحمی (IUD)
منوراژی یک اثر جانبی ناشی از استفاده از یک دستگاه داخل رحمی غیر هورمونی برای کنترل بارداری است.
7- عوارض بارداری
یک پریودی سنگین و دیررس ممکن است ناشی از سقط جنین باشد. یکی دیگر از دلایل خونریزی شدید در دوران بارداری محل نامناسب جفت مانند پایین افتادگی جفت یا جفت سرراهی است.
8- سرطان
سرطان رحم و سرطان دهانه رحم می تواند باعث خونریزی بیش از حد در پریودی شود؛ به خصوص اگر یائسه هستید یا در گذشته تست پاپ غیر طبیعی داشته اید.
9- اختلالات خونریزی ارثی
برخی از اختلالات خونریزی – مانند بیماری فون ویلبراند، بیماری که در آن یک عامل مهم لخته شدن خون کم می باشد یا ناتوان است – می تواند باعث پریودی سنگین شود.
10- داروها
برخی داروهای خاص، از جمله داروهای ضد التهاب، داروهای هورمونی مانند استروژن و پروژستین ها و ضد انعقادهایی مانند وارفارین (کوادمین ، جانتوهن) یا آنوکساپارین (لوونوکس) می توانند در خونریزی شدید یا طولانی مدت پریودی نقش داشته باشند.
11- سایر بیماری ها
از جمله بیماری کبد یا کلیه می توانند باعث پریودی سنگین شوند.
عواملی که باعث خونریزی شدید میشود؟
عوامل خطر با توجه به سن و بیماری هایی که دارید متفاوت است و دلیل پریودی سنگین را توضیح می دهد. در یک چرخه طبیعی ، آزادسازی تخمک از تخمدان ها باعث تحریک تولید پروژسترون (هورمون زنانه که مسئولیت منظم نگه داشتن پریودی ها را دارد) در بدن می شود. هنگامی که هیچ تخمکی آزاد نشود ، پروژسترون ناکافی باعث خونریزی شدید پریودی می شود. منوراژی در دختران بزرگسال به طور معمول ناشی از آنولاسیون است. دختران نوجوان، به ویژه در سال اول پس از اولین پریودی، مستعد ابتلا به آنولاسیون هستند.
منوراژی در زنان در سن باروری معمولاً به دلیل آسیب های رحم از جمله فیبروئیدها ، پولیپ ها و آدنومیوز ایجاد می شود. با این حال ، مشکلات دیگری مانند سرطان رحم ، اختلالات خونریزی ، عوارض جانبی دارویی و بیماری کبد یا کلیه نیز ممکن است باعث پریودی سنگین شود.
دکترآرزوسعیدی
جراح و متخصص بیماری های زنان
متخصص زنان بجنورد
جهت مشاهده پیج اینستاگرام متخصص زنان بجنورد کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی:
زایمان زودرس و تولد نوزاد نارس
سرطان دهانه رحم چیست | علل و علائم
پیشگیری و درمان سرطان دهانه رحم