مترونیدازول _ کاربرد، عوارض و طریقه مصرف
مترونیدازول (Metronidazole) دارویی است که عفونتهای ناشی از باکتری یا انگل را درمان میکند. بیماران میتوانند دارو را در قالب این قرص یا کپسول به صورت خوراکی با یک لیوان آب مصرف کنند. شکلهای مختلف دیگر آن هم وجود دارد. بهعبارت دقیقتر، مترونیدازول چیست و چه کاربردی دارد؟
این دارو نوعی آنتیبیوتیک است که برای درمان عفونتهای باکتریایی واژن، معده، کبد، پوست، مفاصل، مغز و نخاع، ریهها، قلب یا جریان خون استفاده میشود. مترونیدازول در درمان تریکومونیازیس (trichomoniasis)، یعنی نوعی بیماری مقاربتی انگلی هم نقش دارد.
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد :
- علت نامنظم بودن پریود چیست؟
- التهاب لگن و روش های پیشگیری از آن
- جراحی هیسترکتومی ابدومینال
- چگونگی استفاده از کاپ قاعدگی
- متخصص زنان بجنورد دکتر آرزو سعیدی
- علل و علایم بروز نارسایی دهانه رحم
- می توان از بروز عارضه تورشن تخمدان جلوگیری کرد ؟
- برداشت کیست درموئید
- آندومتریت یا التهاب رحم
- هماتوم بارداری علل شایع خونریزی در بارداری
مترونیدازول چیست ؟
قرص مترونیدازول چیست و چه میکند؟ این دارو از مواردی است که رهش فوری و طولانی دارد. منظور از رهش فوری یعنی بلافاصله در بدن آزاد میشود. نوعی از آن که رهش طولانی دارد هم به آرامی و به تدریج در بدن رها میشود.
هر دو قرص رهش فوری و طولانی به عنوان داروهای ژنریک در دسترس هستند. داروهای ژنریک معمولا قیمت کمتری نسبت به نسخه برند دارند. مترونیدازول عفونتهای ناشی از باکتری ها یا انگلها را درمان می کند.
مترونیدازول آنتیبیوتیک است؟ بله، این دارو به گروهی از داروها به نام آنتیبیوتیک تعلق دارد. سرماخوردگی، آنفولانزا یا عفونتهای ناشی از ویروسها را درمان نمیکند اما کاربردهای گستردهای دارد. حتی گاهی برای رفع بوی بد دهان که ناشی از عفونت است هم از این دارو استفاده میشود.
نحوه عملکرد مترونیدازول چیست؟
مترونیدازول متعلق به دستهای از داروها به نام داروهای ضدمیکروبی نیترویمیدازول (Nitroimidazole) است. این داروهای ضدمیکروبی برای درمان عفونتها استفاده میشوند.
ضدمیکروبی های نیترویمیدازول عفونتهای ناشی از باکتریها و سایر موجودات به نام تکیاختهایها را درمان میکنند. قرص مترونیدازول با از بینبردن باکتریها یا سایر ارگانیسمهایی که باعث عفونت میشوند در بسیاری از موارد کاربرد دارد و عفونت را تسکین میدهد.
این دارو برای درمان چه بیماریهایی استفاده میشود؟
کاربرد مترونیدازول چیست و چه بیماریهایی را درمان میکند:
- عفونت دستگاه گوارش
- عفونت دستگاه تولید مثل
- عفونت واژن
از مترونیدازول به عنوان بخشی از درمان ترکیبی هم استفاده میشود، یعنی ممکن است، لازم باشد آن را با سایر داروها مصرف کنید. گاهی برای درمان اسهال هم از این دارو کمک گرفته میشود. گاهی اوقات از این دارو برای درمان عفونت دهان و لثه هم استفاده میشود. در درمان عفونتهای پوستی و جوش هم کاربردهایی از این دارو وجود دارد. در عفونت ادراری هم شاید نگاهی به این دارو از سوی پزشک صورت بگیرد.
دوز و نحوه مصرف مترونیدازول چیست ؟
مترونیدازول را دقیقا طبق دستور پزشک مصرف کنید. تمام دستورالعملهای روی برچسب نسخه خود را دنبال کنید و بدانید:
- مترونیدازول خوراکی به صورت خوراکی مصرف میشود. اگر حساس هستید، آن را با معده خالی مصرف نکنید و اگر معدهتان توانایی مصرف به صورت خالی را دارد، دارو را با شکم خالی استفاده کنید.
- شکل تزریقی آن به صورت تزریق در ورید وارد بدن میشود. اگر نتوانید دارو را از طریق دهان مصرف کنید، آن را به بدن تزریق میکنند.
- سوسپانسیون خوراکی (مایع) را هم باید پیش از مصرف خوراکی تکان بدهید.
- قرص طولانی رهش را باید به طور کامل قورت دهید و آن را له نکنید، نجوید یا نشکنید.
- اگر در حال درمان عفونت واژن هستید، ممکن است شریک جنسی شما نیز نیاز به مصرف مترونیدازول داشته باشد تا مجددا دچار عفونت نشوید.
مترونیدازول معمولا تا ۱۰ روز متوالی مصرف میشود. ممکن است، لازم باشد این دوز را چندین هفته تکرار کنید. حتی اگر علائم شما به سرعت بهبود پیدا کردند، به استفاده از این دارو ادامه دهید. نادیدهگرفتن دوز میتواند عفونت را در برابر دارو مقاوم کند. این دارو عفونت ویروسی (آنفولانزا یا سرماخوردگی معمولی) را درمان نمیکند.
مترونیدازول عفونت قارچی واژن را هم درمان نمیکند. حتی ممکن است با مصرفش، نوعی عفونت قارچی جدید واژن ایجاد شود که نیاز به درمان با داروهای ضدقارچ دارد. استفاده مترونیدازول اطفال باید با پزشک بررسی شود. در واقع، فقط پزشک میتواند درباره درستبودن مصرف این دارو برای کودک نظر بدهد. هرگز سرخودانه از این دارو برای بچهها استفاده نکنید. اگر فکر میکنید بیش از حد از این دارو مصرف کردهاید، فوراً با مرکز کنترل مسمومیت یا اورژانس تماس بگیرید.
هر چند ساعت یکبار باید مترونیدازول مصرف کنید؟
معمولا دوز ۲۵۰ از این دارو هر ۸ ساعت یکبار مصرف میشود اما باید نظر پزشک را در این زمینه پیگیری کنید یا از پزشک داروخانه دربارهاش بپرسید. چنانچه یک نوبت مصرف را فراموش کردید، در اسرع وقت آن را مصرف کنید. اگر تقریباً زمان مصرف نوبت بعدی فرا رسیده است، فقط آن دوز را مصرف کنید. از مصرف دوز اضافی خودداری کنید.
عوارض مترونیدازول چیست ؟
برخی از داروها، مانند مترونیدازول و دیسولفیرام، در صورت مصرف با الکل میتوانند واکنشهای نامطلوبی ایجاد کنند. این واکنشها شامل موارد زیر میشود:
- گرگرفتگی
- سردرد
- حالت تهوع
- استفراغ
- تعریق
- یبوست
- افزایش تشنگی
اگر برای یک بیماری مقاربتی (STD) تحت درمان هستید، تا پایان درمان از تماس جنسی خودداری کنید. شریک جنسی شما هم ممکن است نیاز به درمان داشته باشد. از عوارض جانبی این دارو باید به موارد زیر اشاره کنیم:
- واکنش های آلرژیک؛ بثورات پوستی، خارش، کهیر، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو
- سرگیجه؛ از دست دادن تعادل یا هماهنگی، گیجی یا مشکل در صحبتکردن
- تب، درد یا سفتی گردن، حساسیت به نور، سردرد، تهوع، استفراغ، گیجی
- درد ناگهانی چشم یا تغییر در بینایی مانند تاری دید، دیدن هاله اطراف نورها، کاهش بینایی
- تغییرات ریتم قلب؛ ضربان قلب سریع یا نامنظم، احساس ضعف یا سبکی سر، درد قفسه سینه، مشکل در تنفس
- آسیب کبدی؛ درد بالای شکم سمت راست، از دستدادن اشتها، مدفوع روشن، ادرار زرد یا قهوهای تیره، زردی پوست یا چشمها، ضعف یا خستگی
- غیرعادی
- درد، سوزن سوزنشدن یا بیحسی در دستها یا پاها
- قرمزی، تاول، لایهبرداری یا شلشدن پوست، از جمله داخل دهان
- ترشحات غیرمعمول واژن، خارش یا بو
- تشنج
- اسهال شدید
طول درمان با مترونیدازول چقدر است؟
بنا به نوع عفونت، دوره درمان با مترونیدازول متفاوت خواهد بود. معمولا دورهای دوهفتهای برای درمان در نظر گرفته میشود. بااینحال، باید به تجویزات پزشک در این زمینه توجه کنید.