متخصص زنان بجنورد کیست ؟
متخصص زنان بجنورد | متخصص زنان یا بیماریهای زنان و زایمان یا گایناکولوژی (Gynaecology یا Gynecology) یکی از رشتههای تخصصی پزشکی است. البته در کشورهای اروپایی و امریکایی تخصص دیگری به نام Obstetrician هم وجود دارد که وظیفهاش مراقبت از خانمها در حین بارداری و کمک به آنها در به دنیا آوردن فرزند است.
گاهی هم ممکن است با تخصصی به نام OB-Gyn (با تلفظ اُ بی جین) مواجه شوید. منظور از OB-Gyn همان چیزی است که در ایران با نام «دکتر زنان و زایمان» شناخته میشود. این دکترها هم برای مراقبت از سلامتی زنان تلاش میکنندو هم درباره بارداری و زایمان به خانمها کمک میکنند.
تعدادی از متخصص های زنان ترجیح میدهند فقط در یکی از این رشتهها کار کنند و وارد رشتهی دیگر نشوند. مثلا عدهای از دکترهای زنان تعداد در مسائل بهداشتی زنان ورود میکنند و کاری به حاملگی و زایمان ندارند. حتی ممکن است تعدادی از دکترهای زنان و زایمان که در بخش زایمان تخصص دارند، ترجیح بدهند فقط در زایمان طبیعی حضور داشته باشند و در جراحیهایی مثل سزارین دخالت نکنند.
دکتر زنان و زایمان کیست و چگونه میتواند به شما کمک کند؟
همه بانوان از زمانی که به بلوغ جنسی میرسند (13 تا 15 سالگی) تا زمان بعد از یائسگی، نیاز به کمک گرفتن از پزشک زنان و زایمان دارند. متخصص زنان و زایمان، پزشکی است که میتواند برای ارتقا سطح سلامت مراحل مختلف زندگی بانوان و مشکلات مختص به دستگاه تناسلی زنان کمک زیادی کند؛ متخصص زنان میتواند در زمینه سلامت باروری، زایمان، سلامت مادر و نوزاد، بیماریهای دستگاه تناسلی، مشکلات قاعدگی و ناباروری، اختلالات هورمونی، عفونتهای مقاربتی و… در کنار شما باشد تا به کیفیت و سلامت زندگی شما کمک کند.
در چه مواردی باید با متخصص زنان بجنورد مشورت کرد؟
دوران بارداری تا زایمان، یکی از شیرینترین و مهمترین مراحل زندگی بانوان است؛ با وجود تمام احساسات شیرین، این دوره به شدت حساس بوده و در روز به روز و هفته به هفته بارداری، خانمها شاهد تغییرات مختلفی در خود هستند. از سویی دیگر، در مرحله زایمان و سپس سلامت نوزاد در ماههای اول وجود پزشک زنان و زایمان و مراجعه به آن ضروری است.
دکتر متخصص زنان بجنورد چه کارهایی انجام میدهد؟
دکتر متخصص زنان بجنورد مسئول این است که سلامت دستگاه تناسلی و تولید مثل زنان را بررسی و درمان کند. البته کارهایی که دکترهای زنان و زایمان انجام میدهند، با یک شرط اولیه انجام میشود: اینکه فرد مراجعهکننده از نظر جنسی فعال باشد یا احساس درد و ناراحتی داشته باشد. پس در صورتی که فرد از نظر جنسی فعال نباشد یا مشکل خاصی نداشته باشد، معمولا کار دکترهای زنان به یک معاینهی ساده خلاصه میشود.
کارهایی که این دکترها انجام میدهند شامل تستهای لگنی (Pelvic Exams)، تست پاپ اسمیر (Pap Smear)، آزمایش سرطان، راهنمایی و مشاوره درباره سکس و حاملگی، درمان نازایی و در نهایت، بررسی و درمان انواع عفونت واژن مانند عفونت قارچی واژن است.
در بین مواردی که نام بردیم، اکثر موارد کاملا مشخص و قابل درک هستند. اما احتمالا تستهای لگنی نیاز به کمی توضیح داشته باشند. در تستهای لگنی دکتر سعی میکند اندامهای مربوط به تولید مثل زنان را به صورت تصویری و فیزیکی معاینه کند. در این معاینهها واژن (Vagina)، دهانه رحم (Cervix)، لولههای فالوپ، فرج (Vulva)، تخمدانها و رحم زنان بررسی میشوند.
کلیتوریس و واژن
اندام تناسلی زنان متشکل از واژن و مجرای ادرار است که مجموعا در کنار یکدیگر، فرج (Vulva) نامیده میشوند. تشخیص اختلالات سیستم تولید مثل:
دکترهای زنان سعی میکنند اختلالات سیستم تولید مثل را شناسایی و درمان کنند. مواردی مثل اندومتریوز (Endometriosis – رشد بافتهای رحمی در خارج از رحم)، ناباروری (Infertility)، کیستهای تخمدانی (Ovarian Cysts) و دردهای لگنی چیزهایی هستند که دکتر زنان میتواند برای درمان آنها کمکتان کند.
تخصص در سرطان های مربوط به زنان:
دکترهای متخصص زنان همچنین ممکن است بتوانند دربارهی برخی از انواع سرطان مثل سرطان دهانه رحم (Cervical Cancer)، سرطان تخمدان (Ovarian Cancer) و انواع دیگری از سرطان که به دستگاه تولید مثل ربط دارند، به خانمها کمک کنند.
تخصص در زایمان:
اما تعدادی از دکترهای زنان، در مورد زایمان هم تخصص دارند و به همین دلیل است که در ایران به صورت کلی به دکترهای زنان یا متخصصان زنان، از عبارت کلی دکتر زنان و زایمان (معادل همان OB-Gyn انگلیسی) استفاده میکنیم. دکترهایی که در زایمان و نازایی تخصص دارند، به خانمها کمک میکنند تا آمادهسازیهای قبل از بارداری، آزمایشهای مربوط به بارداری، مراقبتهای لازم در حین حاملگی و نهایتا موارد مربوط به زایمان را به صورت علمی و بهداشتی در اختیار داشته باشند.
چرا باید دکتر یا تخصصی به نام دکتر زنان داشته باشیم؟
احتمالا آقایان این سوال را خیلی زیاد از خودشان پرسیدهاند و شاید هم درون ذهنشان وجود چنین دکتری را دلیل بر تبعیض جنسی دانستهاند. واقعا چرا متخصص زنان داریم و متخصص مردان نه؟ واقعیت این است که دکتر زنان به دلیل وجود یک نیاز اساسی ایجاد شده است و این نیاز، اصلا ربطی به این ندارد که نیمی از جمعیت دنیا را خانمها تشکیل میدهند. بلکه دلیل اصلی، ذات حساس و آسیبپذیر دستگاه تناسلی زنانه است. داخلی بودن دستگاه تناسلی زنانه باعث میشود تا امکان ورود میکروبها و باکتریها به درون بدن فراهم شود.
این مساله از دو نظر حائز اهمیت است: یعنی هم از نظر سلامت جسمی خانمها و هم سلامت دستگاه تولید مثل (Reproductive System) آنها. واژن به صورت مستقیم با رحم (Uterus) و تخمدان (Ovary) در ارتباط است. در صورتی که آلودگیهای محیطی به صورت طبیعی یا از راه رابطه جنسی وارد بدن زن شود، احتمال آسیب رسیدن به رحم و تخمدان و در نهایت سلامت خانمها وجود دارد.
ضرورت تخصص زنان
از سوی دیگر، همین وجود تخمدان و رحم که بخشهای اصلی دستگاه تولید مثل هستند و بخشی از بدن خانمها را تشکیل میدهند، خودش بر ضرورت وجود دکتر زنان تاکید دارد. میپرسید چرا؟
به خاطر اینکه این دو اندام زنانه به صورت ماهانه با پدیدهای با نام پریود سر و کار دارند؛ دورهای که بر برخی از خانمها آسان و بر خیلیهای دیگر سخت میگذرد. پریود زنان هر ماه و به صورت منظم و در روزهای مشخصی از ماه اتفاق میافتد. اصلا یکی از دلایل اسمگذاری آن هم همین پریودیک و یا ماهانه بودن آن است؛ یعنی به صورت مرتب تکرار میشود. اما مشکل زمانی به وجود میآید که خانمها با پریودهای نامنظم مواجه میشوند و نظم زمانی پریود شدنشان به هم میریزد. این اتفاق اصلا چیز نادری نیست و در بسیاری از خانمها به دلایل متعدد رخ میدهد. در چنین مواقعی خانمها نیاز دارند تا با یک دکتر متخصص زنان مشورت کنند و سلامتیشان را دوباره به دست بیاورند.
دلیل دیگر وجود دکتر زنان، بیماریهای مرتبط با اندامهای جنسی و تولید مثل خانمها است. بیماریهای متعددی سلامتی زنان را تهدید میکند و به همین دلیل، وجود دکترهای زنان یک ضرورت است.
کارهایی که پزشک زنان انجام میدهد :
تشخیص و درمان بیماریهای زنان مانند قاعدگی دردناک، اختلالات قاعدگی، سرطانهای رحم، سرطان تخمدان، سرطان دهانه رحم، سرطان واژن، نزدیکی دردناک، کیست تخمدان، پیچخوردگی تخمدان، عفونت دستگاه تناسلی (واژینیت) و … در این رشته مورد بحث قرار میگیرند. همچنین بارداری، سیر و کنترل آن و انجام زایمان طبیعی یا عمل سزارین و عوارض آن نیز در این بخش قرار دارند. بیماریهایی مانند اکلامپسی و پرهاکلامپسی، حاملگی خارجرحمی، سقط خودبهخودی، جداشدن جفت، زایمان سخت و …
در فرانسه و سوئیس و اکثر کشورهای اروپائی اکثریت خانم های حامله به بیمارستانهای دانشگاهی-دولتی مراجعه میکنند؛ و در طول تمام بارداری توسط ماما معاینه میشوند، و فقط دو بار توسط انترن بیمارستان (متخصص زنان و زایمان) ویزیت میشوند مگر در «حاملگیهای غیر عادی» و با شروع درد زایمانی یا پاره شدن کیسه آب به بیمارستان مربوطه در محل زندگی خود مراجعه میکنند و مامای بیمارستان عهدهدار زایمان و پیشرفت آن میشود؛ و در صورت برخورد با اشکال در پیشرفت زایمان به پزشک متخصص زنان اطلاع میدهد .
در مراجعه به متخصص زنان بجنورد باید انتظار چه کارهایی را داشته باشید؟
هنگامی که به مطب متخصص زنان بجنورد مراجعه میکنید، باید انتظار داشته باشید که دکتر مواردی را به صورت رایج بررسی کند.
- دکتر باید دستگاه تناسلی و تولید مثل شما را هم از لحاظ خارجی و هم به صورت داخلی معاینه کند.
- بررسی سینهها از نظر وجود هرگونه کیست و غده کار دیگری که معمولا توسط دکتر متخصص زنان انجام میشود. بررسی فیزیکی سینهها میتواند به صورت لمس با دست یا به صورت تصویربرداری ماموگرافی انجام شود. این بررسی برای جلوگیری از ابتلا به سرطان سینه بسیار تاثیرگذار است.
- دکتر زنان به بررسی فرج میپردازد که همان ناحیه خارجی اندام تناسلی است.
- انجام آزمون لگنی که در این آزمون، دکتر دستکش میپوشد . و یک یا دو انگشت یکی از دستها را پس از آغشته کردن به لوبریکانت (Lubricant) درون واژن میبرد. سپس دست دیگر را روی معده (قسمت بالایی ناف) فشار میدهد تا اندازه، شکل و موقعیت رحم و تخمدانها را بررسی کند. در این آزمایش همچنین واژن، دهانهی رحم، لولههای فالوپ و رکتوم هم ارزیابی میشوند.
- پزشک زنان برای نگاه انداختن به درون واژن از وسیلهای به نام اسپکولوم (Speculum) استفاده میکند. این وسیله کاری میکند تا واژن به صورت موقت بازتر شود . تا دکتر بتواند داخل واژن را ببیند و دهانه رحم (رابط بین واژن و رحم) را بررسی کند.
- تست پاپ اسمیر هم بنا به ضرورت در همین مرحله انجام میشود. اگر دکتر مورد خاصی را تشخیص دهد، برای نمونهبرداری از تست پاپ اسمیر استفاده میکند. در این تست، نمونهای از دهانهی رحم برداشته میشود تا از لحاظ عفونتهای مختلف مورد ارزیابی قرار گیرد.
چنانچه دکتر زنان شما پس از انجام مراحل معاینه مورد مشکوکی را تشخیص دهد، درمان خاصی را برای شما در پیش میگیرد یا اینکه شما را به یک دکتر متخصص ارجاع میدهد. با توجه به مشکل احتمالی که وجود دارد، احتمالا نیاز به این باشد که یک یا چند دارو مصرف کنید، جراحی خاصی را انجام دهید یا اینکه منتظر بمانید و ببینید که چه اتفاقی خواهد افتاد.
جراح و متخصص زنان و زایمان بجنورد
اینجانب آرزو سعیدی در تاریخ ۲ مرداد ۱۳۶۱ بدنیا آمدم. بعد از گذراندن دوران تحصیلات متوسطه، دوران دبیرستان را در مدرسه فرزانگان شاهرود سپری کردم و سپس در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گیلان پذیرفته شدم.
پس از اتمام طرح دوره عمومی، در رشته تخصصی زنان و زایمان در دانشگاه علوم پزشکی کاشان پذیرفته شدم و موفق به اخذ مدرک بورد تخصصی این رشته گردیدم.
در تمام این سال ها چه آن موقع که کودکی بیش نبودم و چه در دوران تحصیل ابتدایی، دبیرستان، دانشگاه و دوره تخصصی و چه در دوران کار توام در تخصص همواره به رشته زنان و زایمان و به بیمارانم عشق ورزیدم و سعی کردم که بهترین راه پیشگیری، تشخیص و درمان را فرا راه آنها قرار بدهم تا بلکه به عنوان عضو کوچکی از جامعه بتوانم هرچند اندک ولی آلامشان را تسکین دهم.
برای ادامه این مسیر از خداوند منان مسالت می طلبم.
خدمات تخصصی خانم دکتر آرزو سعیدی متخصص و جراح زنان و زایمان
1) انجام سزارین و زایمان طبیعی بدون درد
2) انجام کلیه جراحی های لگنی، تناسلی، زیبایی
6) تغذیه مادر
7) بررسی و درمان ناهنجاری های هورمونی و جنسی
8) چکاپ دوره ای بانوان در دوران بارداری و یاسگی
11) رژیم غذایی جهت تعیین جنسیت جنین