حاملگی خارج رحمی توسط متخصص زنان بجنورد
حاملگی خارج رحمی توسط دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد
حاملگی خارج رحمی (EP)
در بارداری طبیعی یکی از تخمدانها، تخمکی درون لولهی فالوپ (لوله متصلکنندهی تخمدان به رحم) آزاد میکند که در صورت لقاح تخمک با اسپرم سلول تخم یا زیگوت ایجاد میشود. سپس سلول تخم به سمت رحم حرکت میکند تا به مدت 9 ماه در داخل رحم مراحل رشد و تکامل خود را طی کند.
اگر سلول تخم لقاحیافته در خارج از جدار داخلی رحم (مانند لولههای فالوپ، تخمدان، گردنرحم و حفرهی شکمی) مستقر شود و رشد نماید، حاملگی خارج از رحم اتفاق میافتد. حدود 1 درصد از بارداریها خارجرحمی است.
علی رغم وجود فاکتورهای مختلف مؤثر بر بارداری خارج رحمی، این اتفاق میتواند برای هر خانمی روی دهد. از طرفی، به علت خطرناک بودن آن تشخیص اولیهی علائم و درمان آن اهمیت زیادی دارد.
پس از لقاح، سلول تخم لقاحیافته از طریق یکی از لولههای رحم یا فالوپ به داخل رحم منتقل میشود. اگر لولههای فالوپ صدمه دیده باشند یا انسدادی در آنها وجود داشته باشد، سلول تخم لقاحیافته یا زیگوت نمیتواند وارد داخل رحم شده و در همان لوله فالوپ رشد میکند. به علت اینکه بارداریهای خارج رحمی عمدتاً در لولههای فالوپ رخ میدهد به آن بارداری لولهی رحم نیز میگویند.
در موارد بسیار نادر، یک جنین در رحم و جنین دیگر در لولههای فالوپ قرار میگیرند و به صورت همزمان رشد میکنند که در این صورت به آن بارداری هتروتوپیک میگویند.
در صورت عدم درمان بارداری خارج از رحم، با رشد جنین لوله فالوپ پاره شده و منجر به بروز درد در ناحیه شکم و خونریزی میشود. این مورد میتواند باعث آسیب دائمی به لوله رحم یا فالوپ و از دست دادن لوله گردد و در صورتیکه از خونریزی جلوگیری نشود حتی میتواند منجر به مرگ مادر شود. به همین دلیل تشخیص زود هنگام، درمان و مراقبت از اهمیت ویژهای برخوردار است.
|دکتر آرزو سعیدی – متخصص زنان بجنورد |
| برای ورود به صفحه اینستاگرام دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد کلیک کنید. |
بیشتر بخوانید:
میومکتومی حین سزارین توسط دکتر آرزو سعیدی