متخصص زنان بجنورد | راه های کاربردی تشخیص سرطان سینه

صفر تا صد کارسینوم مجاری شیری درجا

همه چیز درباره کارسینوم مجاری شیری درجا

کارسینوم مجاری شیری درجا یا (Ductal carcinoma in situ (DCIS نوعی سرطان سینه غیرتهاجمی است که از مجاری شیری شروع می‌شود و به ‌این دلیل که به بافت سالم اطراف پستان سرایت نمی‌کند به ‌آن سرطان غیرتهاجمی می‌گویند. این بیماری معمولاً خطر مرگ ندارد، اما مبتلایان به آن به ‌نسبت افراد سالم ریسک بالاتری برای ابتلا به سرطان سینه تهاجمی در سال‌های بعد دارند.

بر اساس آمار انجمن سرطان آمریکا، نزدیک به ۲۰ درصد موارد جدید ابتلا به سرطان سینه از نوع کارسینوم مجاری شیری درجا هستند.


همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد :


متخصص زنان بجنورد | تست های تشخیص سرطان سینه 1

کارسینوم مجاری شیری درجا

کارسینوم مجاری شیری درجا که کارسینوم داکتال درجا یا سرطان مجاری در محل (DCIS) هم نامیده می‌شود به رشد سلول‌های غیرطبیعی در مجاری شیر در پستان می‌گویند. این بیماری اولین شکل سرطان پستان از نوع غیرتهاجمی است که صرفاً در همان مجرای شیری باقی می‌ماند و در طول ماموگرافی برای غربالگری سرطان سینه یا معاینه توده پستانی مشاهده می‌شود.

سرطان درجا

سرطان درجا اولین مرحله سرطان است . چون سلول‌های سرطانی در همان محل اصلی خود باقی مانده و به اطراف سرایت پیدا نمی‌کنند، به آن سرطان درجا (in situ) می‌گویند. منشأ بیش از ۹۰ درصد سرطان‌های پستان همین سلول‌های سطحی مجاری شیر هستند . رشد سلول‌های بدخیم در مجرای شیر در صورتی که از مجرا عبور نکرده و وارد بافت پستان نشود سرطان درجا یا کارسینوم درجا نامیده می‌شود، اما وقتی نسوج پستانی درگیر بشوند با بیماری کارسینوم تهاجم سروکار داریم.

سرطان مجاری شیری

سرطان مجاری شیری یا همان کارسینوم شیری مهاجم (Invasive ductal carcinoma (IDC)) شایع‌ترین نوع سرطان سینه است که حدود ۸۰ درصد تمام سرطان‌های سینه را به‌ خود اختصاص می‌دهد. این سرطان از مجاری شیری موجود در سینه شروع می‌شود که شیر را از غدد شیری (لوبول‌ها) به نوک پستان می‌رسانند. این نوع سرطان سینه به بافت‌های اطراف پستان هم انتشار پیدا می‌کند.

علائم کارسینوم مجاری شیری درجا

به نقل از «breastcancer» کارسینوم شیری درجا علائم مشخصی مثل ایجاد توده پستانی یا درد در سینه‌ها ندارد، اما گاهی با علائم زیر همراه است:

  1. ترشح خون‌آلود از نوک پستان
  2. تشکیل توده در پستان
  3. تشکیل خوشه‌های کوچک کلسیفیکاسیون در شکل و اندازه‌های مختلف و نامنظم که در ماموگرافی دیده می‌شوند از علائم کارسینوم مجاری شیری درجا است.

درد سرطان سینه چگونه است؟

درد معمولاً واکنش بدن فرد نسبت به بیماری‌های مختلف است. مراحل اولیه سرطان سینه عمدتاً بدون علائم و نشانه خاصی هستند، اما با بزرگ‌تر شدن تومورها علائم بیماری هم مشخص‌تر می‌شوند. توده‌ای که در پستان ایجاد می‌شود حتی اگر سرطانی هم باشد معمولاً درد ندارد، اما درد و حساسیت در پستان‌ها نشانه سرطان سینه هستند. یعنی سرطان سینه با درد ناشی از لمس سینه یا درد ناشی از سنگینی توده در پستان‌ها همراه است. البته هرگونه دردی در ناحیه پستان لزوماً نشانه سرطان سینه نیست، گاهی تغییرات هورمونی هم می‌تواند باعث درد سینه شوند.

تشخیص کارسینوم مجاری شیری درجا به چه صورت است؟

کارسینوم مجاری شیری درجا معمولاً در آزمایش غربالگری سرطان سینه کشف می‌شود . پزشک در صورت مشاهده علائم اولیه، برای تشخیص کارسینوم مجاری شیری درجا آزمایش‌های زیر را تجویز می‌کند :

  1. معاینه بدنی پستان‌ها
  2. ماموگرافی
  3. سونوگرافی
  4. ام آر آی (MRI)
  5. نمونه‌برداری

متخصص زنان بجنورد | انواع توده سرطانی و غیرسرطانی پستان

راه های درمان کارسینوم مجاری شیری درجا

به نقل از «uptodate» در بیشتر موارد مبتلایان به کارسینوم مجاری شیری درجا احتمال بهبودی بالا است و تومور قابل درمان و غیرقابل بازگشت است. برخی از روش‌های درمان سرطان سینه برای درمان این بیماری هم می تواند استفاده شود. روش‌های درمانی پیشنهادی برای مبتلایان به این بیماری شامل این موارد می‌شوند :

  • لامپکتومی (جراحی حفظ پستان) و پرتودرمانی
  • جراحی برداشتن پستان (ماستکتومی)
  • لامپکتومی و هورمون درمانی
  • شرکت در یک کار آزمایی بالینی که نظارت دقیق را با جراحی مقایسه می‌کند.

راهی برای پیشگیری از کارسینوم مجاری شیری درجا وجود دارد ؟

با رعایت برخی نکات می‌توان از ابتلا به کارسینوم مجاری شیری درجا پیشگیری کرد و ریسک ابتلا به سرطان سینه را کاهش داد :

  1. در مورد خطرات و مزایای هورمون درمانی در دوران یائسگی با پزشکتان مشورت کنید، چراکه برخی ترکیبات هورمون درمانی، ریسک ابتلا به سرطان سینه را بالا می‌برند. بهتر است پایین‌ترین دوز هورمون‌ درمانی در کمترین بازه زمانی انتخاب شود.
  2. مصرف الکل و دخانیات را از زندگی خود کنار بگذارید.
  3. حداقل روزی ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
  4. چاقی یکی از فاکتورهای خطر است که ریسک ابتلا به سرطان پستان پس از یائسگی را افزایش می‌دهد. سعی کنید وزن ایده‌آل خود را حفظ کنید.
  5. در صورتی که سابقه خانوادگی سرطان پستان دارید حتماً باید زیر نظر پزشک آزمایش‌های غربالگری را انجام دهید و داروهای پیشگیرانه مصرف کنید.

شما همچنین می توانید ...

پست های محبوب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

طراحی ، بهینه سازی سایت و سئو اصفهان توسط دیجیتال مارکتینگ کلینیک24

تمامی حقوق مادی و معنوی سایت متعلق به دکتر آرزو سعیدی می باشد