اسهال در پریودی ، چالش زنان در سنین باروری
اسهال در پریودی یکی از علائم رایج و ناخوشایند قاعدگی است. شما ممکن است قبل، بعد و در دوره پریود علائم مختلفی داشته باشید. تغییرات هورمونی روی قسمتهای مختلف بدن تاثیر میگذارند ؛ اسهال هم یکی از نشانههای تغییرات هورمونی است. اگر این عارضه را هر ماه در زمان قاعدگی تجربه میکنید، در این مطلب همراه ما باشید. در ادامه توضیح میدهیم که اسهال در دوران پریود چیست؟
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد :
- علت و علایم واژینوز باکتریایی
- مشکلات و بیماریهای سرویکس
- متخصص زنان بجنورد دکتر آرزو سعیدی
- واکسن گارداسیل و درمان زگیل تناسلی
- پولیپ رحم نگران کننده نیست !
اسهال در پریودی
برخی از زنان در دوران پریودی دچار اسهال میشوند. انقباض رحم و ریختن پوشش داخلی دیواره آن به علت تغییرات هورمونی در این دوره اتفاق میفتد. این تغییرات هورمونی روی دستگاه گوارش هم تاثیر دارد. به همین دلیل ممکن است همراه با اسهال علائم گوارشی دیگری هم تجربه کنید.
کارشناسان نمیدانند چرا برخی خانمها دچار اسهال پریودی میشوند و برخی دیگر در دوره قاعدگی این نوع علائم را ندارند. از دیگر علائم همراه با اسهال در دوران پریود میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- نفخ شکم
- حالت تهوع
- استفراغ
- سردرد
- یبوست
- درد لگن
جالب است بدانید در یک تحقیق در سال ۲۰۱۴، از میان ۱۵۶ شرکتکننده ۷۳٪ حداقل یکی از این علائم را داشتند. در میان این علائم، اسهال و درد شکم بیشتر از بقیه موارد شایع بودند. همچنین زنانی که در دوره پریود علائمی مانند اضطراب و افسردگی را تجربه میکنند، بیشتر دچار مشکلات گوارشی در پریود میشوند.
علل اسهال در پریودی
پزشکان علت دقیق اسهال در پریودی را نمیدانند. اما برخی عوامل میتوانند در این عارضه نقش داشته باشند. به همین دلیل پزشک باید سایر علائم را بررسی کرده و در صورت نیاز آزمایشهایی را تجویز میکند. تغییرات هورمونی در دوران پریود تاثیرات مختلفی روی بدن میگذارند. یکی از این تاثیرات اسهال در پریودی است. از مهمترین علل اسهال در پریود میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
تغییرات هورمونی در دوران قاعدگی تاثیرات مختلفی روی بدن میگذارند. یکی از این تاثیرات اسهال در پریودی است.
۱. افزایش ترشح هورمون پروستاگلاندین
علت اصلی اسهال در پریود افزایش تولید هورمونی به نام پروستاگلاندین قبل از پریود است. این هورمون علاوه بر تاثیر بر روند قاعدگی در عملکردهای خاص بدن مانند لختهشدن خون، انقباضات عضلانی و انقباض و گشادشدن رگهای خونی تاثیر دارد.
در دوران قاعدگی ماهیچههای رحم دچار انقباض شده و پوشش داخلی دیواره آن فرومیریزد. این روند به کمک هورمون پروستاگلاندین انجام میشود. هرچه مقدار تولید هورمون پروستاگلاندین بیشتر باشد، انقباض رحم بیشتر بوده و درد و گرفتگی دوره پریود شدیدتر میشود. در این شرایط هورمونها وارد جریان خون شده و به قسمتهای مختلف بدن میرسند.
این هورمون میتواند به سمت روده هم حرکت کند. در روده باعث انقباض ماهیچهها شده و منجر به اسهال میشود. همچنین سرعت جذب غذا را کاهش داده و غذا سریعتر از روده عبور میکند. تاثیر این هورمون در قسمتهای مختلف بدن ممکن است باعث بروز علائم دیگری مانند حالت تهوع یا سردرد شود. افزایش تولید هورمون پروستاگلاندین این علائم را تشدید میکند، اما خطری برای سلامتی ندارد.
۲. بیماری اندومتریوز
در برخی زنان ممکن است علت اسهال پریودی بیماری اندومتریوز باشد. در این بیماری بافتی مشابه پوشش داخلی رحم، خارج از این اندام رشد میکند. این بافت میتواند در تخمدان، لوله فالوپ، اطراف رحم، واژن، دهانه رحم، مثانه، روده یا راستروده تشکیل شود.
مشکلات گوارشی از علائم رایج اندومتریوز است. ممکن است شخص دچار اسهال، گرفتگی روده، یبوست، نفخ، حالت تهوع و حرکات دردناک روده شود. این نشانهها در زمان پریود افزایش پیدا میکنند. درد پریود در این افراد شدیدتر بوده و ممکن است دچار درد لگن، کمر، معده و روده یا درد هنگام اجابت مزاج و ادرار شوند. برخی از زنان مبتلا به اندومتریوز درد حین رابطه جنسی، خون در مدفوع یا ادرار، خونریزی بین پریودها و ناباروری را تجربه میکنند.
۳. افزایش ترشح هورمون پروژسترون
هورمون پروژسترون یکی دیگر از هورمونهایی است که در زمان پریود بیشتر تولید میشود. این هورمون به آمادگی برای بارداری کمک میکند. اما اگر قبل از پریود تخمک بارور نشود، مقدار این هورمون کاهش پیدا میکند. هورمون پروژسترون نیز مانند هورمون پروستاگلاندین روی قسمتهای دیگر بدن تاثیر دارد.
در برخی افراد تغییر سطح پروژسترون باعث اسهال شده و در برخی دیگر باعث یبوست میشود. افزایش سطح پروژسترون منجر به کاهش سرعت حرکت مواد غذایی در دستگاه گوارش میشود. به نقل از mindsethealth دررابطهبا تاثیر پروژسترون روی بدن :
پروژسترون به ضخیمشدن پوشش داخلی رحم کمک میکند تا تخمک بارور شده ایجاد شود. اما این هورمون میتواند اثراتی هم روی روده داشته باشد.
۴. تغییر رژیم غذایی
یکی از علائم رایج پریود هوس غذایی است. احتمالا در این دوره بیشتر هوس غذاهای شیرین یا شور میکنید. افزایش سطح هورمون پروژسترون باعث هوس غذایی در دوران پریودی میشود. اگر رژیم غذایی سالمی دارید، خوردن غذای ناسالم یا غذایی جدید روی مدفوع تاثیر میگذارد؛ بهویژه اگر غذای شما سرشار از چربی یا قند باشد.
۵. استرس و اضطراب
تغییرات هورمونی در طول دوران پریود میتواند روی خلقوخو و سطح استرس تاثیر داشته باشد. اگر در دوران پریود دچار استرس یا احساسات منفی میشوید، احتمالا مشکلات گوارشی هم دارید. زیرا استرس روی حرکات روده تاثیر دارد.
عوامل خطر اسهال در پریود
افرادی که دچار بیماریهای مزمن گوارشی هستند، در زمان پریود بیشتر دچار اسهال یا سایر مشکلات گوارشی میشوند. دراینرابطه تحقیقی در سال ۲۰۱۳ انجام شد. زنانی که دچار بیماری التهابی روده بودند، قبل از پریود این علائم را بیشتر از افراد دیگر تجربه میکردند. در افرادی که دچار سندروم روده تحریکپذیر بودند، در طول دوره پریود، علائمی مانند نفخ و درد شکم شدیدتر شد.
اگر دچار بیماری مزمن گوارشی هستید، احتمالا اسهال پریودی شدیدتر خواهد بود.
برای اسهال پریودی چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر اسهال پریودی خیلی شدید است و فعالیتهای روزمره شما را مختل کرده است، باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین اسهال بیشتر از دو روز، وجود خون در مدفوع و علائمی شبیه به بیماری زمینهای نیاز به بررسی توسط پزشک دارند. ممکن است شما دچار بیماری گوارشی مانند سندروم روده تحریکپذیر یا بیماری زنان مانند آندومتریوز شده باشید .