سندرم آشرمن چیست ؟
سندرم آشرمن یا چسبندگی رحم یک بیماری اکتسابی است (که به داشتن اسکار زخم در رحم یا دهانه رحم اشاره دارد. این بافت اسکار باعث می شود دیواره های این اندام ها به هم بچسبند و اندازه رحم را کاهش دهند. چسبندگی داخل رحمی معمولاً با یک روش اشعه ایکس به نام هیستروسالپنگوگرام ( HSG ) تشخیص داده می شود.
اکثر زنانی که مبتلا به سندرم آشرمن هستند، دوره عادت ماهیانه کوتاهی دارند و یا در آنها وجود ندارد. برخی از خانم ها در زمان دوزه قاعدگی درد دارند اما خونریزی ندارند. به این دلیل که خون قادر به ترک رحم نیست زیرا مسیر خروج آن توسط بافت زخم مسدود شده است.
شانس ابتلا به چسبندگی رحم در چه کسانی بیشتر است؟
تمامی مواردی که در مورد علت ایجاد چسبندگی رحم گفته شد، در تمامی افراد عمومیت ندارد. یعنی لزوما هر کسی که جراحی رحمی داشته باشد، با چسبندگی رحم مواجه نخواهد شد. در این میان در افرادی با ویژگیهای خاص، احتمال چسبندگی رحم بیشتر است:
- زمانی که بعد از زایمان طبیعی، جفت به صورت کامل دفع نشود.
- زنانی که سقط جنین چه به صورت عمدی و چه اجباری دارند. افرادی که بعد از زایمان خونریزی بسیار شدیدی دارند.
- افرادی که تجربه برداشتن فیبروم با عمل جراحی دارند.
- کسانی که بعد از عمل سزارین، در محل جراحی آنها، اسکار تشکیل میشود.
چسبندگی رحم و نقش آن در بارداری
آیا سندرم آشرمن باعث نازایی میشود؟ بر طبق تحقیقات انجام شده، بیشتر افرادی که دارای چسبندگی رحم خفیف یا متوسط هستند، معمولا مشکلی برای بارداری ندارند. درصد بسیار زیادی از زنان، بعد از رفع مشکل چسبندگی رحم، بارداری موفقی را تجربه کردهاند و از عوارض بارداری با چسبندگی رحم دور ماندهاند. اما در مواردی که چسبندگی شدید وجود دارد، این عارضه عاملی برای ناباروری محسوب میشود. با رفع چسبندگی رحم هم، در بیشتر از ۶۰ درصد از زنان، احتمال باروری کاملا ضعیف میشود.
تشخیص سریع و بهموقع چسبندگی رحم، از شدید شدن این عارضه پیشگیری میکند. همین موضوع اهمیت پیگیری چسبندگی رحم را نشان میدهد. به همین دلیل در صورتی که تصمیم به بارداری دارید، باید از شرایطی که ممکن است منجر به چسبندگی رحم شود، فاصله بگیرید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
چسبندگی رحم، عارضه چندان شایعی نیست. اما به دلیل نقش مهم چسبندگی رحم در ایجاد ناباروری در زنان، تشخیص و درمان این عارضه از اهمیت زیادی برخوردار است. توجه به سیکل درست قاعدگی، میزان خونریزی و عفونتهای احتمالی زنانه، برای تشخیص این عارضه کمک زیادی خواهد کرد.
به همین دلیل، در صورت مشاهده هرگونه علامت متفاوت، بهتر است که مشکل را با پزشک متخصص زنان مطرح کنید. کم یا قطع شدن خونریزی قاعدگی، دردهای شدید لگنی، درد در هنگام رابطه جنسی و تغییرات زیاد در سیکل قاعدگی مواردی است که باید جدی گرفت.