تنگی نفس در بارداری نشانه چیست؟
تنگی نفس مادران در دوران بارداری دو دلیل دارد، این اتفاق در هر مقطع از بارداری ممکن است رخ دهد ولی در سه ماهه دوم بیشتر است. وقتی تنگی نفس در اوایل بارداری بروز می کند بیش از سایر مواقع موجب نگرانی مادر میشود. توضیح ساده اینکه مادران باردار به اکسیژن بیشتری احتیاج دارند، همین امر موجب بروز تنگی نفس یا نیاز به تنفس بیشتر می شود.
هورمون های بارداری نیز بی تاثیر نیستند وسطوح بالاتر پروژسترون، ریه ها و مرکز تنفسی مغز را تحت تاثیر قرار می دهد. به طور معمول هورمون های بارداری در سه ماهه دوم تنگی نفس ایجاد میکنند.
حدود هفته 31 بارداری مشکل تنگی نفس مجددا باز میگردد اما این بار فشار وارد به ریه ها دلیل اصلی بروز آن است، در واقع اندازۀ رحم به حدی بزرگ میشود که به ریه ها فشار وارد کرده و همین امر تنفس مادر را دشوار میسازد. در عین حال اینگونه به نظر میرسد که شما در عرض یک دقیقه بیشتر نفس میکشید، این یکی از راهکارهای شگفت انگیز بدن در دوران بارداری برای تامین اکسیژن مورد نیاز جنین است. البته عواملی مانند کمخونی و آسم نیز از دلایل بروز تنگی نفس هستند.
چقدر طول میکشد؟
اگر در منزل با حرکت به سمت آشپزخانه احساس تنگی نفس به شما دست دهد، با خود خواهید گفت که این مشکل چند وقت به طول خواهد انجامید و چقدر باید با این عارضه بارداری دست و پنجه نرم کنم. متاسفانه باید برای مدتی این مشکل را تحمل کنید.
اگر در بارداری اول باشید، احتمالاً بعد از هفته 36 بارداری، سر جنین به داخل لگن شما فرو می رود و تا اندازه ای در بهبود تنگی نفس به شما کمک خواهد کرد. اما اگر سابقه بارداری در گذشته را دارید، ممکن است تا پایان بارداری سر جنین به سمت پایین و لگن تان نرسد.
خوشبختانه بعد از تولد نوزاد، سطح پروژسترون پایین آمده و تنگی نفس بر طرف خواهد شد. اما متاسفانه حتی بعد از زایمان نیز ممکن است چند ماه طول بکشد تا قفسه سینه و سیستم تنفسی به حالت عادی برگردد.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر درد در قفسه سینه احساس شود، تنگی نفس شدید و رنگ لبها و نوک انگشتان متمایل به آبی روشن و یا ضربان قلب سریع باشد، بلافاصله باید به پزشک متخصص زنان و زایمان مراجعه نمود. این مشکل به طور کلی نگران کننده نیست، اما علائمی وجود دارند که در صورت مشاهدۀ آنها باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید:
- تنگی نفس حاد – به این معنی که تنگی نفس به طور ناگهانی بروز کرده و دائما بدتر میشود
- تنگی نفس شدید
- تغییر رنگ نوک انگشتان و یا لبها به آبی روشن
- ضربان قلب سریع
- درد قفسه سینه
- دشواری تنفس در حالت خوابیده
- در برخی موارد، خستگی و تنگی تنفس ناشی از کم خونی است. با یک آزمایش ساده خون میتوان میزان آهن خون را اندازه گیری کرد.
اگر مبتلا به آسم هستید، حتماً پزشک را در جریان بیماری خود قرار دهید. استفاده از داروهای آسم در دوران بارداری خطرات جدی دارد، لذا برای حصول اطمینان از کنترل صحیح بیماری با پزشک متخصص زنان خود مشورت کنید.