متخصص زنان بجنورد | نشانه های تخمدان پلی کیستیک

عللی که باعث بروز نشانه های تخمدان پلی کیستیک کدامند ؟

علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) | دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد

نشانه های تخمدان پلی کیستیک | تنبلی تخمدان یا تخمدان پلی کیستیک است که این بیماری جز شایع‌ترین بیماری‌های نازایی شناخته می‌شود. تنبلی تخمدان اغلب در سنین باروری خانم‌ها رخ می‌دهد که باعث ایجاد اختلالاتی در غدد درون ریز آن‌ها می‌گردد. در طی این بیماری، سندروم تخمدان پلی کیستیک بر روی تخمدان‌های فرد رشد می‌کند و عوارض و مشکلات زیادی را برای فرد بیمار ایجاد خواهد کرد.
علائم بیماری تنبلی تخمدان براساس وضعیت و شدت بیمار، می‌تواند بسیار متفاوت باشد. اما این بیماری بطور معمول دارای تعدادی علائم است که وجود یک یا چند مورد از آن‌ها در هر دختر یا خانمی، نشان دهنده ابتلا به عارضه سندروم تخمدان پلی کیستیک است. همچنین جالب است بدانید علائم تنبلی تخمدان غالبا در اواخر نوجوانی یا اوایل ۲۰ سالگی رخ می‌دهد.
  1. افزایش وزن
  2. پوست چرب یا آکنه
  3. پریود نامنظم یا پریود نشدن
  4. نازک شدن مو و ریزش موی سر
  5. رشد بیش از حد مو(هیرسوتیسم) بر روی صورت، سینه یا باسن
  6. بروز مشکل برای بارداری مانند تخمک‌گذاری نامنظم یا عدم تخمک‌گذاری
  7. همچنین ممکن است برخی افراد پس از ابتلا به تنبلی تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک، دچار دیابت نوع ۲ و افزایش سطح کلسترول بدن شوند.
متخصص زنان بجنورد | واژینیسموس، انقباض غیر ارادی عضلات اطراف واژن .
علائم و نشانه‌های PCOS اغلب در زمان اولین قاعدگی در دوران بلوغ ایجاد می‌شود. گاهی اوقات PCOS در سنین دیگر ایجاد می‌شود، به عنوان مثال، این بیماری ممکن است در نتیجه افزایش وزن ایجاد شود. علائم و نشانه‌های PCOS متفاوت است.
نشانه های تخمدان پلی کیستیک | تشخیص PCOS زمانی انجام می‌شود که حداقل دو مورد از این علائم را داشته باشید:

تخمک گذاری نامنظم و یا عدم تخمک گذاری

این مشکل ناشی از عدم تعادل هورمون‌های جنسی، از جمله مقادیر بالای تستوسترون و هورمون لوتئینی است. در نتیجه، برخی از زنان ممکن است در ماه چند بار پریود شوند، هر چند ماه یکبار پریود شوند و یا به کلی پریود نشوند. دوره‌های پریود در افراد مبتلا می‌تواند سنگین باشد و همراه با لخته‌های بزرگ خون باشد. به طور کلی اگر زنی در سال ۸ یا کمتر از ۸ بار پریود شود احتمال ابتلا به این بیماری را دارد و باید به پزشک مراجعه کند.

سطح بالای آندروژن

سطح بالای آندروژن یکی از اصلی‌ترین معیارهای تشخیص سندروم تخمدان پلی کیستیک است. انجام آزمایشات هورمونی می‌تواند به تشخیص این بیماری کمک کند. افزایش سطح هورمون‌های مردانه ممکن است منجر به علائم ظاهری، مانند موهای زائد صورت و بدن (هیرسوتیسم)، و گاهی اوقات آکنه شدید و  الگوی طاسی مردانه شود.
متخصص زنان بجنورد | درمان کیست هموراژیک در تخمدان

علت سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)

نشانه های تخمدان پلی کیستیک | تخمدان پلی کیستیک به وجود ۱۲ یا چند فولیکول کوچک در هر تخمدان اشاره دارد. فولیکول‌هایی که گاهی اوقات به آن‌ها کیست گفته می‌شود. همانند سطح آندروژن، زنان مبتلا به PCOS نیز لزوماً کیست ندارند. سونوگرافی از طریق واژن یک ابزار اصلی برای بررسی و تشخیص این قضیه است. فولیکول‌ها خود نتیجه عدم تعادل هورمونی هستند و نه علت آن.
بسیاری از افراد به دنبال آن هستند که بدانند علت بروز تنبلی تخمدان چیست؛ اما متاسفانه علت دقیق و قطعی بروز سندروم تخمدان پلی کیستیک در افراد، همچنان ناشناخته است. برخی پزشکان و متخصصان بر این باورند که بروز تنبلی تخمدان به دلیل سطح غیرطبیعی هورمون و بالا بودن انسولین(هورمون کنترل کننده قند در بدن) است.
در واقع بدن بسیاری از زنان مبتلا به تنبلی تخمدان، در برابر عملکرد انسولین مقاوم است و برای مقابله با عملکرد انسولین به تولید سطح بالاتری از آن می‌پردازند. تولید سطح بالایی از انسولین در بدن، باعث افزایش تولید و فعالیت هورمونی مانند تستسترون می‌شود. همچنین جالب است بدانید اضافه وزن یا چاقی، میزان انسولین تولیدی بدن را افزایش خواهد داد.

مقاومت در برابر انسولین

انسولین هورمونی است که توسط پانکراس برای کنترل میزان قند خون تولید می‌شود. انسولین کمک می‌کند تا گلوکز از خون به سلول‌ها جایی که برای تولید انرژی تجزیه می‌شود منتقل شود. مقاومت به انسولین به معنای مقاومت بافت‌های بدن در برابر اثرات انسولین است. بنابراین بدن مجبور است انسولین اضافی را برای جبران این امر تولید کند. مقادیر زیاد انسولین باعث تولید بیش از حد تستوسترون در تخمدان‌ها می‌شود که در رشد فولیکول‌ها (کیسه‌های موجود در تخمدان که تخمک‌ها در آن رشد می‌کنند .) اختلال ایجاد می‌کند و از تخمک گذاری طبیعی جلوگیری می‌کند. مقاومت به انسولین همچنین می‌تواند منجر به افزایش وزن شود، که می‌تواند علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک را بدتر کند، زیرا چربی اضافی باعث تولید انسولین بیشتر در بدن می‌شود.
متخصص زنان بجنورد | علل و علائم کیست تخمدان

عدم تعادل هورمون‌ها

بسیاری از زنان مبتلا به این بیماری دارای عدم تعادل در برخی هورمون‌ها هستند، از جمله:
  1. افزایش سطح تستوسترون: هورمونی که اغلب به عنوان هورمون مردانه در نظر گرفته می‌شود، اگرچه این هورمون در مقادیر کم در بدن خانم‌ها نیز تولید می‌شود.
  2. افزایش سطح هورمون لوتئینی (LH): این هورمون تخمک گذاری را تحریک می‌کند، اما اگر سطح آن بسیار زیاد باشد ممکن است اثر غیرطبیعی بر تخمدان‌ها داشته باشد.
  3. سطح پایین گلوبولین متصل به هورمون جنسی (SHBG): پروتئینی در خون که به تستوسترون متصل می‌شود و اثر آن را کاهش می‌دهد.
  4. افزایش سطح پرولاکتین (فقط در برخی از زنان مبتلا به PCOS): هورمونی که غدد پستان را برای تولید شیر در بارداری تحریک می‌کند.
دلیل دقیق این تغییرات هورمونی مشخص نیست. گفته می‌شود این مشکل ممکن است در خود تخمدان‌ها، در غده‌های دیگر تولید کننده این هورمون‌ها یا در بخشی از مغز که این بخش را کنترل می‌کند آغاز شود.

ژنتیک

گاهی اوقات سندرم پلی کیستیک می‌تواند ژنتیکی باشد. اگر هر یک از اقوام، مانند مادر، خواهر یا خاله و عمه، دارای PCOS باشند، خطر ابتلا به آن اغلب افزایش می‌یابد. این امر نشان می‌دهد که ممکن است یک پیوند ژنتیکی با PCOS وجود داشته باشد، اگرچه هنوز ژن‌های خاص مرتبط با این بیماری شناسایی نشده‌اند.

التهاب

زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک، التهاب را در بدن خود افزایش می‌دهند. اضافه وزن نیز می‌تواند در این امر تاثیر گذار باشد. مطالعات التهاب بیش از حد را با سطح بالاتر آندروژن مرتبط دانسته است.

شما همچنین می توانید ...

پست های محبوب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

طراحی ، بهینه سازی سایت و سئو اصفهان توسط دیجیتال مارکتینگ کلینیک24

تمامی حقوق مادی و معنوی سایت متعلق به دکتر آرزو سعیدی می باشد