چه افرادی بیشتر در معرض دیابت بارداری هستند؟
بالا رفتن میزان قند خون در بارداری منجر به بیماری دیابت بارداری میشود. دیابت بارداری ممکن است در هر مرحلهای از دوران بارداری ایجاد شود؛ اما بروز آن در سه ماهه دوم و سوم شایعتر است.
انسولین هورمونی است که به کنترل میزان قند خون در بدن کمک میکند. اگر بدن در این دوران نتواند به میزان کافی انسولین تولید کند دیابت اتفاق میافتد. بالا رفتن قند خون در بارداری و پس از آن میتواند مشکلات متعددی را برای مادر و فرزندش ایجاد کند. در صورتی که دیابت بارداری به موقع تشخیص داده و کنترل شود میتوان عوارض آن را کاهش داد.
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد :
- چه عواملی سبب بروز عفونت تریکومونیازیس می شود ؟
- متخصص زنان بجنورد دکتر آرزو سعیدی
- نکات مهم و کاربردی برای شستشوی واژن
- معاینه پزشکی بررسی دلایل خونریزی بین قاعدگی
چه افرادی بیشتر در معرض دیابت بارداری هستند؟
احتمال ابتلا به دیابت بارداری برای همه خانمها وجود دارد. اما تحت برخی شرایط احتمال آن بیشتر است :
- میزان شاخص توده بدنی (BMI) بالاتر از ۳۰
- سابقه زایمان نوزاد بالاتر از ۴/۵ کیلوگرم
- سابقه ابتلا به دیابت بارداری در زایمانهای قبلی
- سابقه ابتلا به دیابت در یکی از والدین یا خواهر و برادرها
- افرادی با نژاد سیاه، خاورمیانهای، آسیای جنوبی و آفریقایی – کارائیبی
در صورتی که هر یک از شرایط بالا را دارید باید به کمک آزمایش خون، قند خونتان را در بارداری چک کنید. دیابت بارداری معمولاً علائم خاصی نشان نمیدهد و اغلب بعد از انجام آزمایش قند خون تشخیص داده میشود. اگر میزان قند خون بیش از حد بالا باشد (هایپرگلیسمی) علائم زیر ظاهر میشوند :
- تشنگی بیش از حد
- تکرر ادرار
- خشکی دهان
- خستگی
البته گاهی تجربه این علائم در دوران بارداری کاملاً طبیعی است. بنابراین بهتر است در این زمینه با پزشک متخصص زنان بجنورد مشورت کنید. قند خون در بارداری باید کنترل شود.
عوارض بالا رفتن قند خون در بارداری چیست؟
عوارض و خطرات دیابت بارداری عبارتند از:
- افزایش وزن غیرطبیعی جنین: وزن زیاد جنین میتواند زایمان را دشوار کرده و نیاز به القای زایمان یا زایمان سزارین را افزایش دهد.
- افزایش مایع آمنیون: مقدار زیاد مایع جنین (مایع آمنیون) در رحم میتواند باعث بروز مشکل در هنگام زایمان یا زایمان زودرس شود.
- زایمان زودرس: افزایش قند بارداری میتواند موجب زایمان پیش از هفته ۳۷ بارداری شود.
- پره اکلامپسی: افزایش فشار خون در بارداری را پره اکلامپسی مینامند که در صورت عدم درمان میتواند در روند بارداری مشکل ایجاد کند.
- کاهش قند خون و زردی (یرقان) نوزاد پس از تولد
- مرده زایی یا از دست دادن جنین (این عارضه نادر است)
- افزایش ریسک ابتلا به دیابت نوع ۲ در آینده
البته بسیاری از خانمهای باردار با کنترل قند خون خود میتوانند بدون هیچ مشکلی این دوران را طی کرده و زایمان موفقی داشته باشند.
درمان قند خون بالا در بارداری
در صورتی که خانم بارداری مبتلا به دیابت بارداری باشد با کنترل سطح قند خون میتواند زایمان موفقی را تجربه کند. در این مرحله لازم است با مشورت با یک متخصص تغذیه خوب رژیم غذایی اصلاح شود. هدف از اصلاح رژیم غذایی پیشگیری از ناشتاییهای طولانی، تقسیم وعدههای غذایی با محتوای مناسب در طول شبانه روز و وزن گیری مناسب مادر و جنین است.
همچنین انجام تمرینات ورزشی (در صورتی که منعی وجود نداشته باشد.) میتواند نیاز به استفاده از درمان دارویی را به تعویق بیندازد. در دوران بارداری انجام ورزشهای هوازی روزانه حداقل ۳۰ دقیقه و ۴ الی ۵ روز در هفته توصیه میشود. در خانمهایی که آمادگی جسمانی کافی ندارند شروع ورزش روزانه از ۱۵ دقیقه و افزایش تدریجی آن توصیه میشود.
هدف از درمان بالا بودن قند خون در بارداری این است که قند خون ناشتا به زیر ۹۵ برسد. در صورتی که ورزش و رژیم غذایی کافی نباشد درمان دارویی (قرص یا تزریق انسولین) توسط پزشک متخصص تجویز خواهد شد. قند خون به طور مرتب باید توسط دستگاه قند خون (گلوکومتر) اندازهگیری شود.
عوارض دیابت بارداری در بلندمدت
دیابت بارداری معمولاً بعد از زایمان از بین میرود. اما در برخی خانمها عوارض آن بعد از زایمان هم باقی میمانند. عوارض دیابت بعد از بارداری عبارتند از:
- ابتلا به دیابت در بارداریهای بعدی
- ابتلا به دیابت نوع ۲
۶ الی ۱۳ هفته بعد از زایمان و بعد از آن هر سال یک بار باید قند خون آزمایش شود تا از طبیعی بودن آن اطمینان حاصل شود. در صورتی که علائم قند خون بالا مثل تشنگی، تکرر ادرار و خشکی دهان را دارید به پزشک مراجعه کنید. حتی اگر علائم خاصی ندارید نباید در انجام آزمایشهای دورهای کوتاهی کنید؛ چرا که بسیاری از افراد مبتلا به دیابت هیچ علائمی را تجربه نمیکنند.
حفظ وزن طبیعی، رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم میتواند در کاهش ریسک ابتلا به دیابت موثر باشد.