هرآنچه که باید درباره نوار بهداشتی بدانید :
«هر زن ایرانی در عمر خود بهطور میانگین ۵۰۰ میلیون، نوار بهداشتی استفاده میکند.» همین جمله اهمیت پد بهداشتی را از نظر سلامتی و اقتصادی نشان میدهد. همه ما در دوران بلوغ برای اولینبار با پریود، دوران قاعدگی و نوار بهداشتی آشنا میشویم. احتمالاً اولینباری که یک بسته نواربهداشتی یا پد بهداشتی را از نزدیک میبینیم، در همین دوران است.
تابهحال با خودتان فکر کردید چند مدل نوار بهداشتی در دنیا وجود دارد؟ چه تفاوتی با هم دارند؟ راههای استفاده از نواربهداشتی چیست؟ و چطور باید نواربهداشتی مناسب بدن خود را انتخاب کنیم؟ آشنایی با انواع نواربهداشتی و کاربرد هر کدام به انتخاب پد بهداشتی مناسب فیزیک و فیزیولوژی بدن کمک میکند.
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد :
- 5 ماه بعد از تولد آقا مهدی عزیز
- از عوارض قرص ال دی باخبر هستید ؟
- آشنایی با مزایا و معایب کاپ پریودی
- آبتین جان با دو دندان نوزادی در بدو تولد
- چگونه در دوران قاعدگی از تامپون استفاده کنیم؟
- متخصص زنان بجنورد دکتر آرزو سعیدی
- درمان های موثر برای کاهش درد پریود
- هر آنچه که باید درباره انواع حرکات جنین بدانید !
- چرا دچار پریودی نامنظم می شویم ؟
- نکاتی برای مدیریت میاستنی گراویس در بارداری
نواربهداشتی چیست؟
اگر یک نوجوان کنجکاو باشید، حتماً میخواهید بدانید نواربهداشتی چیست و به چه دردی میخورد. «نواربهداشتی» یا «پد بهداشتی» یک پدِ جاذب است که باید برای جذب خون قاعدگی در طول پریود، روی لباسِ زیر خود بپوشید. نوار بهداشتی عمدتاً از نوعی پارچه نخی یا پنبهای بهداشتی ساخته شده تا از ایجاد بثورات و تحریکات پوستی جلوگیری کند.
پد بهداشتی انواع و اندازههای مختلفی دارد. بسته به میزان خونِ قاعدگی و ترجیح خود، باید نواربهداشتی با ضخامت، طول و قدرت جذب مناسب انتخاب کنید. اما نگران نباشید، بعد از چند بار آزمون و خطا متوجه میشوید کدام نوار بهداشتی مناسب شماست و کدام نیست.
پد بهداشتی مشبک چیست؟
بهجز نخپنبه، از نوعی پلیمر (پلیاتیلن) هم در تهیه نوار بهداشتی استفاده میشود که به آن اصطلاحاً نواربهداشتی مشبک میگویند. نواربهداشتی مشبک، نسبت به نواربهداشتی پنبهای، قدرت جذب بیشتری دارد و چون ترشحات را بهطور کامل جذب میکند، احساس خیسی و رطوبت نمیکنید. بنابراین، برای وقتهایی که نمیتوانید برای مدت طولانی پد بهداشتی خود را تعویض کنید، از نوار بهداشتی مشبک استفده کنید. چون رطوبت، یکی از عوامل اصلی ایجاد عفونتهای قارچی ناحیه تناسلی است.
نوار بهداشتی مشبک بهتر است یا پنبهای؟
جواب این سوال به شما بستگی دارد. باید ببینید به کدام حساسیت دارید و با کدام احساس راحتی بیشتری میکنید. بهطور کلی در تهیه نوار بهداشتیهای مشبک از مواد ضد حساسیت استفاده میشود. اما ما توصیه میکنیم، روزهای آخر قاعدگی که خونریزی کمتری دارید، از نوار بهداشتی مشبک استفاده نکنید. چون بهخاطر سفتی و خشکی بیش از حد آن، دچار تحریک و سوزش میشوید.
چطور از نوار بهداشتی استفاده کنیم؟
طرز استفاده از نواربهداشتی بسیار راحت است. برای اینکه مطمئن شوید، نواربهداشتی را صحیح قرار میدهید، میتوانید از راهنمای زیر کمک بگیرید:
- کاغذِ چسب زیر پد بهداشتی را جدا کنید و آن را روی لباس زیر خود قرار دهید.
- کاغذ چسب بالهای دور طرف نوار بهداشتی را بکنید و بالها را زیر هر دو طرف لباس زیر خود محکم بچسبانید.
چطور نوار بهداشتی را دربیاوریم و دور بیندازیم؟
حتماً با خودتان میگویید این حرفها که دیگر گفتن ندارد، میکنی و دور میاندازی! اما دور انداختن صحیح نواربهداشتی بهاندازه استفاده آن اهمیت دارد. چون با اینکار به شناسایی، تفکیک و جمعآوری زبالههای بهداشتی کمک میکنید. برای این کار:
- ابتدا بالهای آن را بهآرامی جدا کنید.
- پد را از روی لباس زیر خود بردارید.
- دقت کنید که چسب پد بهداشتی را بهزور نکنید یا آن را نکشید چون ممکن است پاره شود یا بدتر به لباس زیر شما بچسبد.
هر چند وقت یک بار باید نوار بهداشتی را عوض کنیم؟
در دوران قاعدگی، علاوهبر خون، مخاط و سایر ترشحات هم از بدن شما دفع میشود. این مواد نباید برای مدت طولانی با پوست بدن در تماس باشند. برای آسایش و جلوگیری از ایجاد بوی ناخوشایند، باید هر چند ساعت یکبار پد بهداشتی خود را تعویض کنید. علاوهبراین، نواربهداشتی مانند هر کالای بهداشتی دیگری یک عمر مفید و تاریخ انقضاء دارد.
اگر در زمان مناسب، نوار بهداشتیِ جدید و تمیز جایگزین نشود، خراب شده و در مواقعی تاروپود آن جدا میشود یا ممکن است خارش بگیرید. اگر میپرسید هر چند ساعت یک بار باید نواربهداشتی خود را عوض کنیم؟ بهتر است، هر ۴ تا ۵ ساعت، یک دفعه اینکار را انجام دهید.
چطور پد بهداشتی مناسب انتخاب کنیم؟
هنگام تهیه نوار بهداشتی مناسب، اولین چیزی که باید بدانید این است که هیچ درست و غلطی در انتخاب نوار بهداشتی وجود ندارد. نهتنها واکنش بدن هر زنی در دوران قاعدگی با زنهای دیگر متفاوت است بلکه هیچ دو قاعدگیای برای یک زن، شبیه هم نیستند. بههمین دلیل، بازار پر از نواربهداشتیهای مختلف و متنوع است. توصیههای ما به شما:
- اگر نوار بهداشتی شما سریعاً پر میشود، یک سایز بزرگتر را امتحان کنید.
- اگر پس از چند ساعت از شروع پریودی یا در طول قاعدگی، خونریزی زیادی ندارید، یک پد بهداشتی ساده روزانه یا تامپون بگذارید.
- میزان ترشحات و خونریزی در طول قاعدگی یکسان نیست. بنابراین استفاده از یک نوع نوار بهداشتی در همه روزها، منطقی بهنظر نمیرسد.
- دو نوع نواربهداشتی تهیه کنید؛ یک مدل برای روزهایی که خونریزی سبک دارید و یک مدل جاذب برای روزهایی که خونریزی شما سنگینتر است.
- اگر نگران کثیفکردن ملافه رختخواب خود هستید، از نوار بهداشتی ویژه شب استفاده کنید.
- ترشحات و خون بعضاً بوی ناخوشایندی ایجاد میکنند که ممکن است شما را آزار بدهند. از پد بهداشتی های کیپ که حاوی پودر ضدبو و آنتیباکتریال هستند استفاده کنید.