۵ علت مهم درد ناف در بارداری
درد ناف در بارداری | اگر شما خانم بارداری باشید که سه ماه اول دوران بارداری خود را گذرانده باشید و در سه ماه دوم یا سوم بارداری خود باشید، احتمالا با مشکل درد ناف در بارداری مواجه خواهید شد.
درد ناف در اوایل بارداری یکی از مشکلاتی است که اغلب خانمهای باردار در بارداری خود آن را تجربه کرده و به دنبال دلایل، عوارضی که این مشکل امکان دارد برای آنها یا جنینشان ایجاد کند، هستند. معمولا درد گرفتن ناف در بارداری نشانه بیماری یا مشکل خاصی برای مادر یا جنین نمیباشد و اکثر بانوان بارداری که آن را تجربه میکنند فرزندشان را کاملا سالم و سلامت به دنیا میآورند.
اما ما برای آسودگی بیشتر خاطر شما از بابت سلامتی جنینتان، قصد داریم در این مقاله این مشکل را کاملاً بررسی کرده و راههای درمان آن را هم برایتان بازگو کنیم. پس تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید و کنارمان باشید.
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد :
- جراحی کیست تخمدان و خروج کیست
- چرا دچار پریودی نامنظم می شویم ؟
- تشخیص نارسایی دهانه رحم
- مقایسه کاپ قاعدگی با سایر محصولات بهداشتی قاعدگی
- متخصص زنان بجنورد دکتر آرزو سعیدی
- برای درمان هماتوم جفتی چه باید کرد ؟
- جراحی برای درمان پیچ خوردگی تخمدان
- آبتین جان با دو دندان نوزادی در بدو تولد
- مراجعه به پزشک برای درمان آندومتریت
- درمان های موثر برای کاهش درد پریود
درد ناف در بارداری به چه علت است؟
ناف محل اتصال جفت به رحم و از آن طرف به جنین است و علت درد ناف در سه ماه اول بارداری همین متصل شدن و سفت شدن جایگاه جفت به رحم است. معمولا با فارغ شدن و به دنیا آمدن کودک این درد از بین میرود. مواردی که احتمال علت درد ناف در بارداری باشند عبارتند از:
۱. پیرسینگ ناف
اگر قبل از بارداری از پیرسینگ ناف استفاده کرده باشید، بهتر است در دوران بارداری پیرسینگ خود را دربیاورید و تا انتهای بارداری دیگر از چنین اکسسوریهایی استفاده نکنید.
در صورتی که پیرسینگ ناف خود را در دوران بارداری خارج نکنید، با بیشتر شدن ماههای بارداری و بزرگ شدن شکمتان احتمال پاره شدن و شکستن پیرسینگ در بدن شما و همچنین به شما آسیب وجود دارد. همچنین هرگونه آسیبدیدگی ناف امکان دارد باعث عفونت نیز بشود و مشکلاتی برای جنین نیز بشود. علاوهبر آن پیرسینگ میتواند علت چرک ناف در بارداری نیز بشود و مشکلات اینچنینی را برای شما به وجود بیاورد.
۲. کشیدگی پوست شکم و ناف
با افزایش وزن و تغییر شکل اندام در بارداری احتمال دارد ماهیچههای داخلی شکم (دیاستازیس رکتی و رکتوس) کمی از پوست شکم جدا بشود و همین عامل باعث ایجاد درد ناف در بارداری شما شود.
۳. فشار زیاد رحم
شاید بیشترین دلیلی که باعث درد ناف در بارداری افراد بشود، فشار بیش از اندازهای است که رحم از طریق جفت به ناف و شکم وارد میکند. هرچه ماههای بارداری بیشتر شود و جنین بزرگتر شود، رحم برای راحتی جنین بازتر میشود و به شکم مادر فشار بیشتری وارد میکند.
اکثر فشار رحم و جنین بعد از سه ماه ابتدایی دوران بارداری با جایگیری بیشتر جنین در رحم و اشغال فضای بیشتر توسط جنین بر قسمت مرکزی شکم مادر و ناف بیشتر میشود. به همین علت در این مدت درد ناف شدیدتر خوادشد.
۴. برجستگی و بیرون زدگی ناف
اگر فشار ناف به صورتی باشد که ناف شکل برجسته و بیرونزده به خود بگیرد، در این صورت ناف حساسیت بیشتری داشته و درد ناف را افزایش مییابد.
۵. فتق ناف
این عارضه در حالت عادی ممکن است خطرناکتر باشد اما معمولا برای خانمهای باردار و جنینشان مشکل خاصی ایجاد نمیکند. فتق زمانی به وجود میآید که فشار ایجاد شده، روده را به سمت ناف متمایل میکند. با وجود درد ناشی از این مشکل و علائم دیگری که ایجاد میشود اما پزشکان ترجیح میدهند تا جایی که امکان دارد از جراحی خودداری شود.
اگر درد ناف در بارداری به این علت باشد و فشار آن آنقدر زیاد باشد که باعث بافمردگی، انسداد روده و… شود چارهای جز جراحی باقی نمیماند. فتق بارداری معمولا مشکلساز نیست و خطری برای جنین ندارد اما بعد از زایمان و به دنیا آمدن کودکتان برای درمان این مشکل حتما اقدام کنید تا مشکلات دیگری را برایتان به وجود نیاورد.
در ابتدا این نکته را باید بدانید که هرزمانی، هرگونه مشکلی در دوران بارداری داشتید، حتی سادهترین مشکلات باید به دکتر متخصص زنان مراجعه کنید.
اکثر اوقات موارد و مشکلاتی که برای بانوان باردار ایجاد میشود موارد خاصی نیستند اما گاهی اوقات هم امکان دارد نشانه اتفاق مهمی باشند که تشخیص آن فقط و فقط از عهده دکتر زنان برخواهد آمد. زمانی که برای مشکل درد ناف در بارداری به پزشک مراجعه نمایید، اگر درد شما علت خاصی داشته باشد یا نشانه خطری برای سلامت جنین یا حتی خودتان باشد، پزشک حتماً درمانهای تهاجمیتر را به شما پیشنهاد خواهد داد.
درمان درد ناف در بارداری
برای اینکه درد ناف در بارداری را تا حدی کاهش دهید، بهتر است قبل از هرچیز فشار روی شکم و نافتان را تا جایی که امکان داردکم کنید. همانطور که خودتان هم مطالعه کردید، اغلب علل دردهای ناحیه ناف برای فشار بیش از اندازه رحم هستند. پس با رعایت این نکته میتوانید تا حد زیادی مشکلتان را برطرف کنید.
برای کاهش فشار به شکمتان میتوانید از بالشتهای کوچک یا کوسنهای مبل کمک بگیرید. همچنین استفاده از کمربندهای مخصوص میتواند تا حد زیادی درد ناف و حتی کمردرد شما را تسکین دهد.
برای تهیه کمربند، حتما به مراکز مربوطه مراجعه کنید تا یک کمربند طبی و مناسب را خریداری و استفاده کنید. یکی از علل درد ناف در بارداری کشیدگی زیاد پوست شکم بود. این کشیدگی زیاد علاوهبر ایجاد درد ناف باعث ترک خوردن پوست شکم شما نیز خواهد شد.
برای درمان درد ناف در بارداری که ناشی از این مورد است، میتوانید از کره کاکائو، روغن بایو اویل، روغنهای گیاهی و لوسیونهای مناسب پوستتان استفاده کنید تا کشیدگی پوست و در نتیجه درد نافتان کاهش بیابد.
استفاده از کمپرسهای گرم و سرو یا کمپرسهای گیاهی برای کاهش درد میتواند تا حد زیادی در این مورد به شما کمک کند. علاوهبر آن ماساژ پوست شکم و اطراف ناف میتواند دردی که علت آن فتق نباشد را خنثی کند.
چه زمانی به دکتر مراقبت بارداری مراجعه کنیم؟
درد ناف در بارداری به جز وقتی که علت آن فتق ناف باشد آن هم در شرایط خاص تقریبا علت خاص دیگری ندارد . و نیازی به درمانهای سخت و سنگین هم ندارد.
با این حال در صورت احساس درد حتما باید به متخصص طب مادر وجنین مراجعه کنید . و تمامی حالتهای خود را گزارش کنید تا اگر لازم بود با معاینه و تجویز دکتر درمان خاصی را انجام دهید. اگر هم شرایط مراجعه به دکتر متخصص را ندارید . دکتر مامایی نیز میتواند در این مورد به شما کمک نماید.
معمولاً پس از زایمان باید درد ناف شما ازبین برود، پس اگر همچنان بعد از زایمان درد داشتید . حتما آن را جدی بگیرید و پیگیری کنید . تا مطمئن شوید مشکل جدی و خاصی ندارید.