انواع خونریزی در بارداری
لکه بینی یا خونریزی در بارداری میتواند اتفاق بسیار ناخوشایندی برای مادران باردار باشد، اما باید بدانید که خونریزی و از دست دادن خون همیشه به این معنا نیست که مشکلی وجود دارد یا دچار سقط جنین شدهاید. در واقع لکه بینی یا خونریزی در دوران بارداری بیشتر از آنچه فکر میکنید، رایج است و شایع ترین زمان برای مشاهده لکه بینی یا خونریزی در سه ماهه اول بارداری است. در ادامه با 6 دلیل یا علت اصلی لکه بینی (خونریزی) در بارداری آشنا می شوید.
با 6 دلیل یا علت خونریزی (لکه بینی) در بارداری آشنا شوید:
1. خونریزی به دلیل لانه گزینی
وقتی تخمک بارور شدهای به لایههای رحمی متصل میگردد، میتواند باعث لکه بینی یا رگههای خونی بسیار کمی شود. معمولاً این مسئله فقط یک یا دو روز ادامه مییابد و بین زمان لانه گزینی و پیش از موعد عادت ماهیانه رخ میدهد. در خونریزی جایگزینی یا خونریزی لانه گزینی، خون تازه و روشن است، مانند آنچه هنگام بریدن انگشتتان می بینید. البته این خونریزی میتواند به شکل رگههای مخاطی صورتی رنگ نیز مشاهده شود. برای رعایت احتیاط، آنرا با مراقب پزشکی خود در میان بگذارید.
2. خونریزی پیشروی
برخی از بانوان حالتی را تجربه میکنند که “خونریزی پیشروی” خوانده میشود و دقیقاً زمانی که در انتظار عادت ماهیانه خود هستید رخ میدهد. در واقع این خونریزی در هفته 4، هفته 8 و هفته 12 بارداری خواهد بود. خونریزی پیشروی اغلب همراه با نشانههای عادت ماهانه، مثل کمر درد، گرفتگیها، احساس سنگینی در ناحیه لگنی، احساس تورم همراه خواهد بود. البته عادت ماهیانه رخ نخواهد داد (با وجود تمام نشانه های آن)، زیرا شما باردار هستید!
زیرا در دوران بارداری، هورمونها از بروز عادت ماهیانه پیشگیری میکند. گاهی میزان هورمونها هنوز به اندازه کافی زیاد نیست تا عادت ماهیانه را متوقف کند و بنابراین دچار این خونریزی پیشروی میشوید. این خونریزی میتواند برای حدود سه ماه ادامه یابد و پس از آن جفت هورمونهای تولید شده را از تخمدانها تحویل میگیرد و این هورمونها باعث توقف خونریزی میگردد. امکان دارد برخی از بانوان این خونریزی را در سراسر بارداری خود تجربه کنند، ولی با نظارت دقیق پزشک متخصص زنان ، میتوانند نوزادی سالم را به دنیا آورند.
3. خونریزی به علت سقط جنین
پژوهشها نشان میدهد که حدود یک سوم از بارداریها به سقط جنین ختم میشود، اما نگران باشید، زیرا این آمار مربوط به دوازده هفته آغازین بارداری است که معمولاً در شرایطی رخ میدهد که مادر هنوز از بارداری خود مطلع نیست. اغلب این سقط جنینها در اثر جنین آسیبدیده یا ناکامل است، به عبارتی دیگر بدنتان بارداریای که عادی نیست را نمی پذیرد.
زمانیکه به هفته 14 – 16 رسیدید، میتوانید تقریباً مطمئن باشید که دوران خطر را پشت سر گذاشتهاید. احتمالاً بخاطر همین موضوع اکثر بانوان ترجیح میدهند پس از هفته 12 بارداری، دیگران را از بارداری خود باخبر کنند. گرچه احتمالا دیگران از شنیدن خبر بارداری شما خوشحال می شوند ولی اگر بارداری به شکست ختم شود، گفتن دوباره آن میتواند بسیار ناخوشایند باشد.
گاهی وجود افرادی دیگر برای همدردی بسیار مفید است، اما برخی از اوقات زمانی که در غم از دست دادن آرزوهایتان سوگوار هستید، حضور افراد دیگر میتواند کلافه کننده باشد. عوارض روحی که بسیاری از بانوان پس از یک سقط جنین تجربه می کنند می تواند بسیار خفیف باشد و یا منجر به ایجاد مشکلات پیچیده تری همچون افسردگی شود.
4. خونریزی پس از آمیزش جنسی
خونریزی پس از نزدیکی از معمولترین دلایل خونریزی واژنی است. این مسئله کاملاً بیضرر بوده و به علت افزایش فشار خون و نرم شدن دهانه رحم اتفاق میاُفتد. گرچه این شکل از خونریزی خطرناک نیست، ولی همیشه باید آنرا به مراقب پزشکی خود گزارش دهید.
زمانیکه برای سوالی بسیار خصوصی به بخش زنان مراجعه میکنید، منتظر این سوال باشید، “آیا به تازگی آمیزش جنسی داشتهاید؟” که کمی شرم آور بنظر میرسد، اما از آنجایی که یکی از دلایل معمول خونریزی است، در نتیجه این اولین سوال ماما از خانمی خواهد بود که خونریزی واژنی داشته است. مجبور نیستید رابطه جنسی خود را کنار بگذارید، زیرا با برقراری رابطه جنسی به جنین آسیبی نمیرسد و جنین به طرزی ایمن در رحم و به اندازه کافی بالای واژن قرار دارد.
5. خونریزی به دلیل بارداری خارج رحمی
بارداری خارج رحمی زمانی رخ میدهد که تخمک بارور شده، خارج از رحم جایگزین شود که معمولاً در لولههای فالوپ است. درد شدیدی زیر شکم یا دردی عمومی، بیحالی و حالت تهوع نشانههای آن هستند. اگر لوله پاره شود ممکن است درد متوقف شود، اما پس از گذشت چند ساعت یا چند روز باز خواهد گشت و واقعاً احساس ناخوشایندی ایجاد میکند.
این وضعیتی اورژانسی است، چرا که بارداری خارج رحمی میتواند لولههای فالوپ را پاره کند و باعث خونریزی داخلی، آسیب به لوله و بهم ریختن سیستم مادر شود. در چنین شرایطی احتمال دارد پزشک مجبور به برداشتن لوله فالوپ شود، این عمل به این معنا نیست که در آینده برای لقاح جنین مشکلی خواهید داشت، زیرا تخمدان و لوله فالوپ دیگر شما از سلامت برخوردار است.
6. خونریزی به دلیل مشکلات جفت
خونریزی بدون درد واژنی میتواند به دلیل قرارگیری غیرمعمول جفت رخ دهد. گاهی جفت، بیش از حد معمول به قسمت پایین رحم نزدیک میشود و درست روی مجرای گردنه رحم جایگزین میکند. جفت سرراهی معمولاً پس از 20 هفتگی باعث خونریزی میشود. این مشکل با شدتهای متفاوتی بروز میکند، اما برای تشخیص دقیق آن نیاز به سونوگرافی خواهید داشت.
علت دیگر خونریزی در اواخر بارداری، کنده شدن (جدا شدگی) جفت است (که تقریبا در یکی از هر 200 بارداری رخ میدهد) که در آن جفت کاملاً یا بخشی از آن از دیواره رحم جدا میگردد. نشانههای آن شامل درد طاقتفرسا و خونریزی شدید است. احتمال دارد خون را مشاهده کنید یا دچار خونریزی داخلی شوید و با تماس محکم بسیار دردناک باشد. اگر سیگار میکشید یا دچار افزایش فشار خون، مشکلات کلیوی یا پره اکلامپسی هستید، برای ابتلا به این مشکل در خطر بیشتری قرار دارید. این مشکل مستلزم پذیرش فوری در بیمارستان است و بنابر شدت خونریزی امکان دارد مجبور به استراحت در بستر، زایمانی القائی یا سزارین شوید.