دلایل مشکل ناباروری در سن بالا
دو علت شایع ناباروری در زنان ، مشکلات تخمکگذاری و مشکلات لولههای رحم است. دلایل مشکل تخمکگذاری که با افزایش سن زیاد میشود در زیر آمده است:
- با کاهش تعداد تخمکهایی که دارای کیفیت خوبی هستند، باردار شدن مشکلتر میشود. با افزایش سن، تعداد تخمکهای شما یا ذخیرۀ تخمدانی کاهش مییابد.
- تعداد کمی از زنان؛ حدود یک درصد، زودتر از حد معمول دچار نارسایی تخمدان و حتی یائسگی میشوند و پیش از رسیدن به ۴۰ سالگی دچار توقف در تخمکگذاری خواهند شد.
- با افزایش سن، ممکن است عادتهای ماهانۀ زن نامنظم شود، تعداد عادتهای ماهانه کاهش و فاصلۀ بین دو دورۀ متوالی افزایش مییابد که باعث شدت یافتن بینظمی در تخمکگذاری میشود.
انسداد لولههای رحم علت دیگر ناباروری است که میتواند به علت عفونت یا عوارض دیگری اتفاق بیفتد. پس در هر سنی که هستید، اگر قصد بچهدار شدن دارید باید به خوبی از خود مراقبت کنید که این کار به معنای مراقبت از سلامت جنسی و سلامت عمومی شماست. با افزایش سن زنان، عفونتهای درماننشده میتواند باعث ایجاد عوارضی در لولههای رحم و در نتیجه منجر به ناباروری شود.
برای مثال عفونت کلامیدیای درماننشده میتواند در طول زمان به بیماری التهاب لگن تبدیل شود که منجر به انسداد لولههای رحم خواهد شد. همۀ این موارد با هم میتواند از لقاح جلوگیری کند یا احتمال بارداری خارج از رحم را افزایش دهد.
علل بارداری خارج از رحم (درمان، جراحی..)
عارضههایی دیگری که میتواند با افزایش سن باروری شما را تحت تأثیر قرار دهد شامل موارد زیر است:
آندومتریوز: عارضهٔ آندومتریوز میتواند باعث افزایش ضخامت لولههای رحم در اثر تشکیل شدن بافت زخم شود. شدت آندومتریوز میتواند با افزایش سن بیشتر شود. آسیب دیدن لولههای رحم در اثر آندومتریوز نیز میتواند احتمال بارداری خارج از رحم را افزایش دهد.
فیبروئید: فیبروئید در زنان بالای ۳۰ سال شایعتر است و باعث بروز مشکلات باروری در برخی زنان میشود.
به یاد داشته باشید که اضافه وزن، باردار شدن را مشکلتر میکند. اگر به سندرم تخمدان پلیکیستیک (pcos) دچار هستید، کاهش وزن میتواند به باردار شدن شما کمک کند.
راهکارهایی برای کمک به باردار شدن
اگر باردار شدن شما کمی طولانی شده است، بهتر است آرام باشید و به تلاش کردن ادامه دهید. پزشک به شما توصیه خواهد کرد که پیش از نگرانی دربارۀ احتمال نابارور بودن، به مدت یک سال رابطۀ جنسی منظم، یعنی حدود دو یا سه بار در هفته و بدون استفاده از روشهای پیشگیری داشته باشید. در صورت آگاهی از داشتن هر یک از مشکلات زیر، بهتر است پیش از اقدام برای بارداری به پزشک مراجعه کنید:
- سابقۀ نامنظم بودن پریود
- سندرم تخمدان پلیکیستیک (pcos)
- بیماریهای آمیزشی
- وجود مشکلات شناختهشدۀ باروری در مرد