کیست هموراژیک در تخمدان چیست؟
کیست هموراژیک در تخمدان یا Hemorrhagic Ovarian Cyst که به آن HOC هم گفته میشود، در اثر خونریزی در کیست های تخمدانی به وجود میآیند. این کیست ها به دلیل مشکلات در تخمک گذاری به وجود میآیند و تنها برای خانمهایی اتفاق میافتد که یائسه نشده باشند.
بهطور کلی 6 گونه کیست تخمدان وجود دارند. این کیستها عبارتاند از: کیست های فولیکولی، کیست های جسم زرد، کیست های اندومتریوز، کیست های آدنوما، کیست تخمدان درموئید و تخمدانهای پلی کیستیک. کیست هموراژیک در تخمدان زمانی رخ میدهد که یکی از انواع کیست های فولیکولی یا کیست های جسم زرد خونریزی داشته باشند. کیستها میتوانند در تخمدان راست، چپ و یا هردوی آنها وجود داشته باشند.
در زمان تخمک گذاری وقتی تخمک از یک فولیکول تخمدان آزاد میشود، ممکن است این فولیکول خونریزی کند که باعث به وجود آمدن کیست هموراژیک در تخمدان میشود. دانشمندان هنوز علت دقیق به وجود آمدن این کیستها را کشف نکردهاند. اگر این کیستها به هر دلیلی پاره شوند، مایع و خون داخل آنها به داخل لگن و شکم نفوذ میکند.
آیا نیاز به درمان دارد؟
داشتن یک کیست هموراژیک در تخمدان ممکن است مشکلساز نباشد. اگر اندازه کیست هموراژیک در تخمدان کوچک و یا متوسط باشد و باعث ایجاد هیچگونه درد یا علائم دیگری نشود، بهتر است فقط این کیستها را تحت نظر گرفت.
این کار با استفاده از سونوگرافیهای دورهای بهصورت هر چند ماه یکبار انجام میشود تا اطمینان حاصل شود که کیست تغییر سایز نداشته است. در بیشتر مواقع کیست پس از چند ماه بهصورت خود به خودی از بین میرود.
برای پیشگیری چه باید کرد ؟
توصیه میشود بهطور منظم با استفاده از روش سونوگرافی رحم و تخمدانهای خود را تحت کنترل داشته باشید. در این صورت اگر تغییر کوچکی در رحم و تخمدانها به وجود آید میتوان بهسرعت آنها را تشخیص داد و از بروز بیماریهای وخیمتر جلوگیری کرد. در کنار این تستها، به تغییر در سیکلهای ماهیانه دقت نمایید، ممکن است علائمی در این دوران بروز کند که برای شما سابقه نداشتهاند.
تغییرات ممکن است در زمان خونریزی، درد در شکم یا لگن ، حس پری یا بادکردگی در لگن، درد در زمان برقراری رابطه جنسی و یا درد در زمان دفع مدفوع وجود داشته باشند. در صورتی که این تغییرات را مشاهده نمودید به پزشک متخصص زنان بجنورد مراجعه نمایید تا آزمایشهای لازم را برای شما تجویز کند.