نتایج بررسی آزمایش خون
برخی از مواردی که پزشک متخصص زنان بجنورد در آزمایش خون در بارداری شما بررسی خواهد کرد، در زیر آمده است:
گروه خون:
یکی از مهمترین آزمایشهایی که روی خون مادر انجام می شود، تعیین گروه خون است. از آنجا که ممکن است در پروسۀ بارداری یا حین زایمان دچار مشکل شود و نیازمند تزریق خون باشد، تعیین گروه خون مادر در اولین ملاقات ضروری است.
عامل Rh:
آزمایش خون نشان خواهد داد که شما Rh مثبت هستید یا منفی. اگر شما آنتیژن Rh را در خون خود نداشته باشید، Rh منفی هستید و اگر آن را داشته باشید، Rh مثبت هستید. دلیل اهمیت چنین آزمایشی این است که اگر در خون مادر عامل Rh وجود نداشته باشد ولی در خون جنین عامل Rh وجود داشته باشد، احتمال اختلال خونی مادر و جنین وجود خواهد داشت. پزشک با اطلاع از این موضوع میتواند برای جلوگیری از بروز این مشکل اقداماتی را انجام دهد.
سطح قند خون:
آزمایش خون برای اندازهگیری توانایی بدن در سوختوساز قند و برای غربالگری دیابت بارداری مورد استفاده قرار میگیرد. اگر سطح قند خون ناشتا در سه ماهۀ اول بارداری بین ۱۳۰ تا ۱۴۰ میلیگرم در دسیلیتر باشد، پزشک شما درخواست انجام تست چالش گلوکز را خواهد داد. برای افرادی که در غربالگری سه ماهۀ اول بارداری سالم تشخیص داده شده بودند، در هفتههای ۲۴ تا ۲۸ بارداری، آزمون تحمل ۷۵ گرم گلوکز یک مرحلهای درخواست میشود که تفسیر آن به عهدۀ پزشک است.
سطح هموگلوبین:
آزمایش خون، سطح هموگلوبین که انتقالدهندۀ اکسیژن در گلبولهای قرمز است را اندازه میگیرد. میزان طبیعی هموگلوبین بین ۱۲ تا ۱۴ گرم است. اگر سطح هموگلوبین شما به کمتر از ۱۱ گرم کاهش یابد، پزشک برای درمان کمخونی اقدام خواهد کرد.
| برای ورود به صفحه اینستاگرام دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد کلیک کنید. |
سطح آهن:
در صورت نیاز، ممکن است پزشک آزمایشهای تکمیلی مانند تعیین سطح سرمی آهن خون یا فریتین را برای تشخیص فقر آهن شما تجویز کند. حتی اگر سطح آهن خون شما پایین باشد، به این معنا نیست که شما دچار کمخونی هستید، بلکه به این معناست که شما بیشتر در معرض ابتلا به کمخونی هستید. اگر سطح آهن خون شما پایین باشد، ممکن است پزشک برای شما قرص آهن یا آمپول آن را تجویز کند.
بیماریهای آمیزشی:
آزمایش خون، یک تست تشخیصی برای شناسایی بیماریهای آمیزشی نظیر سیفلیس، هپاتیت B یا HIV است. این آزمایشها معمول و روتین است و برای همۀ زنان باردار درخواست میشود.
ایمنی در برابر سرخجه:
تعیین آنتی بادی سرخجه به معنی این است که مادر در گذشته به سرخجه مبتلا شده است و در نتیجه امکان ابتلای او در بارداری وجود ندارد. اگر خانم بارداری قبلاً به سرخجه مبتلا نشده باشد و در سه ماه اول دوران بارداری مبتلا شود، ویروس سرخجه روی جنین او اثر میگذارد و باعث ابتلای نوزاد به سرخجۀ مادرزادی و عوارض آن خواهد شد.
ایمنی در برابر آبلهمرغان:
اگر در دوران کودکی خود آبلهمرغان گرفتهاید یا واکسن آن را نیز تزریق کردهاید، مطمئن باشید که جنین شما از این ویروس در امان است. این آزمایش تعیین میکند که آیا شما قبلاً آبلهمرغان گرفتهاید یا واکسن آن را زدهاید یا در برابر آن مصون نیستید. ابتلای مادر به بیماری آبلهمرغان در دوران بارداری سلامت نوزاد را به شدت به مخاطره میاندازد.
توکسوپلاسموز:
توکسوپلاسموز برای شما خطری نخواهد داشت، اما ممکن است از جفت عبور کند و باعث آسیب دیدن جنین شود. به همین دلیل، برای پیشگیری از عوارض آن در بارداری، تشخیص دقیق آن در زنان مبتلا به عفونت توکسوپلاسموز اهمیت بسیاری دارد و نتایج آزمایش خون ابتلا به این عارضه را تعیین میکند.
آزمایشهای تیروئید:
انجام تستهای تیروئید در زمان بارداری ضروری است. زیرا بارداری منجر به تغییرات فیزیولوژیک و هورمونی میشود که بر عملکرد تیروئید تأثیر میگذارد. به همین دلیل، تفسیر نتایج آزمایش تیروئید یک خانم باردار باید با دقت انجام شود.
بیشتر بخوانیم:
فرایند آزمایش خون در دوران بارداری
آزمایش ها و اقدامات معمول بارداری