درمان پیچ خوردگی تخمدان چگونه است؟
تنها راه درمان پیچ خوردگی تخمدان، جراحی است. تا چند سال قبل، پزشکان به دلیل پیشگیری از تکرار این اتفاق، توصیه به برداشتن تخمدان میکردند. اما در سالهای اخیر و با پیشرفت علم پزشکی، در تمامی بیماریها، پزشکان تلاش میکنند که تا حد ممکن، از برداشتن عضو اجتناب کنند.
به خصوص در مورد عضوی مانند تخمدان که نقش مهمی در باروری داشته و در کیفیت زندگی زنان تاثیر بسیار زیادی دارد، برداشتن عضو، خیلی توصیه نمیشود. جراحی تورشن تخمدان برای باز کردن پیچ خوردگی انجام میشود. این جراحی البته به صورتهای مختلفی میتواند انجام شود و همانند دیگر جراحیها، این درمان هم ممکن است عوارض مختلفی داشته باشد. لخته شدن خون، عفونت و عوارض مختلف بیهوشی، گاهی در برخی بیماران دیده میشود اما عمومیت ندارد. بعد از جراحی هم بیمار تا چند هفته باید مراقبت کرده و از فعالیت زیاد و برداشتن اجسام سنگین خودداری کند.
با ما همراه باشید با مطالب خواندنی و آموزنده دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد :
- چه عواملی سبب بروز لخته خون در پریود می شود ؟
- تشخیص و درمان واژینوز باکتریال
- جراحی برداشت رحم خانم دکتر آرزو سعیدی
- کاربردهای قرص ضد بارداری ال دی آشنا شوید :
- پولیپ رحم چطور درمان می شود ؟
جراحی برای درمان پیچ خوردگی تخمدان
جراحی پیچ خوردگی تخمدان به روشهای زیر انجام میشود:
لاپاراسکوپی (Laparoscopy)
در این روش، پزشک از طریق یک برش کوچک در قسمت پایین شکم، وسیلهای را وارد شکم میکند که با کمک آن میتواند اندامهای داخلی را بررسی و مشاهده کند. بعد از رسیدن به تخمدان، با کمک ابزاری خاص، تخمدان را به حالت طبیعی خود بازمیگرداند. این روش جراحی، به صورت سرپایی انجام میشود اما نیاز به بیهوشی عمومی دارد. با این روش جراحی، احتمال چسبندگی بعد از جراحی کاهش مییابد. به همین دلیل این روش را برای خانمهای باردار و دختران مجرد پیشنهاد میدهند.
لاپاراتومی (Laparotomy)
در این روش، پزشک شکاف بزرگی زیر شکم ایجاد میکند تا بتواند با دسترسی به تخمدان، آن را چرخانده و به جای خود بازگرداند. این عمل جراحی با بیهوشی کامل انجام شده و نیاز به یک شب استراحت در بیمارستان دارد.
اوفورکتومی (Oophorectomy)
اوفورکتومی یا جراحی برداشتن تخمدان یکی دیگر از روشهای درمان تورشن است. ممکن است مدت زمان زیادی از عارضه پیچ خوردن تخمدان گذشته باشد و بافت تخمدان دچار مرگ بافتی شده باشد. در این حالت پزشک با استفاده از این روش، تخمدان را از بدن خارج میکند.
سالپینگو اوفورکتومی (Salpingo-oophorectomy)
اگر علاوه بر از بین رفتن بافت تخمدان، لوله فالوپ نیز از بین رفته باشد، پزشک با این روش هر دو را از بدن بیمار خارج میکند. معمولا وقتی بیماری به این سطح میرسد، که بیمار خیلی دیر به دنبال راه درمان برود.
بعد از انجام جراحی پزشک معمولا داروهای مسکن مانند استامینوفن، ناپروکس و ایبوبروفن را برای کمک به کاهش درد تجویز میکند. در کنار این داروهای مسکن، ممکن است پزشک داروهای هورمونی نیز برای بیمار تجویز کند. نکته مهم در درمان تورشن تخمدان، سرعت درمان است. هر چه دیرتر به این عارضه رسیدگی شود، بافتهای سلولی تخمدان، بیشتر در معرض نکروز (مرگ بافت سلولی) خواهند بود. در صورت آسیب دیدن بافت تخمدان، پزشک سعی میکند که بخش آسیب دیده را جدا کند و کل تخمدان را حفظ میکند.
دلیل پیچ خوردگی تخمدان چیست؟
وقوع تورشن تخمدان ، سن خاصی ندارد. از دختران نوجوان تا زنان یائسه، ممکن است به این عارضه دچار شوند. اما عمده موارد پیچ خوردگی تخمدان، در زنانی که در سنین باروری هستند دیده میشود. دلیل مشخصی برای رخ دادن این بیماری وجود ندارد اما پزشکان در مورد شرایطی که فرد را مستعد این عارضه میکند، مواردی را ذکر کردهاند. یکی از دلایل شایع که باعث تورشن تخمدان میشود، وجود کیست یا توده در داخل تخمدان است.
این کیست میتواند باعث جابهجایی و چرخش ناگهانی تخمدان شود. در واقع ناپایداری تخمدان دلیل اصلی وقوع تورشن تخمدان است. اگر کسی که دارای کیست تخمدان است، حرکات سنگین ورزشی یا هر نوع حرکت سریع و غیرعادی راانجام دهد، احتمال پیچش تخمدان در او، بسیار بالاست. پس کسانی که بیماری تخمدان پلی کیستیک دارند، بیشتر از سایر افراد در معرض این مشکل هستند. از دیگر دلایل بروز پیچ خوردگی تخمدان میتوان به این موارد نیز اشاره کرد:
- بارداری میتواند باعث بروز این عارضه شود.
- بلند بودن لولههای رحمی، گاهی باعث پیچیده شدن آنها به دور تخمدان میشود.
- بستن لولههای رحم، یکی از مواردی است که در بعضی موارد باعث پیچ خوردن تخمدان شده است.
- استفاده از داروهای هورمونی که برای ناباروری تجویز میشوند، میتواند باعث بزرگ شدن تخمدان شده و احتمال پیچ خوردگی را بالا ببرد.