تشخیص نارسایی دهانه رحم
تشخیص نارسایی دهانه رحم مشکل بوده و گاهی نمیتوان آن را تشخیص داد؛ بهویژه در افرادی که بارداری اول دچار این مشکل میشوند. پزشک باید تمامی علائم را بررسی کرده و در مورد سوابق پزشکی سوال کند. اگر قبلا در سهماهه دوم بارداری سقط جنین داشتهاید یا روی دهانه رحم عمل جراحی انجام دادهاید، حتما باید به پزشک خود اطلاع دهید.
با ما همراه باشید با مطالب خواندنی و آموزنده دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد :
- حاملگی خارج رحمی توسط متخصص زنان بجنورد
- انواع کیست هموراژیک
- هیسترکتومی واژینال توسط دکتر آرزو سعیدی
- قبل و بعد از هیسترکتومی
- سیستکتومی تخمدان توسط متخصص زنان بجنورد
اگر درگذشته سابقه زایمان در سهماهه دوم بارداری را داشته یا دهانه رحم شما بدون درد و انقباض رحم باز شده باشد، متخصص زنان میتواند این عارضه را تشخیص دهد.
به نقل از mayoclinic در رابطه با انجام آزمایش تشخیص نارسایی دهانه رحم قبل از بارداری:
هیچ آزمایشی وجود ندارد که بتوان قبل از بارداری انجام داد و به طور قابل اعتمادی نارسایی دهانه رحم را پیشبینی کرد. بااینحال، آزمایشهای خاصی که قبل از بارداری انجام میشوند، مانند MRI یا سونوگرافی، میتوانند به تشخیص ناهنجاریهای رحمی که ممکن است باعث این عارضه شوند، کمک میکنند.
برخی آزمایشها و روشهای تشخیصی به مشخصشدن این عارضه در سهماهه دوم بارداری کمک میکنند. در ادامه هر یک را به شما توضیح میدهیم.
۱. سونوگرافی ترانس واژینال
از سونوگرافی ترانس واژینال برای بررسی طول دهانه رحم و بیرونزدگی غشا از دهانه رحم استفاده میشود. برای انجام این آزمایش مبدل باریک دستگاه سونوگرافی در واژن قرار میگیرد. دستگاه امواج صوتی را ارسال کرده و تصویر روی مانیتور مشخص میشود. پزشک با مشاهده تصویر دهانه رحم میتواند مشکلات این ناحیه را تشخیص دهد.
۲. معاینه لگن
در معاینه گن پزشک باید بررسی کند که کیسه آمنیوتیک از دهانه رحم بیرون زده است یا نه. اگر در معاینه مشخص شود که غشای جنین وارد کانال دهانه رحم یا واژن شده است، این وضعیت نشانه نارسایی دهانه رحم است. همچنین متخصص زنان باید انقباضات رحم را بررسی کند و در صورت نیاز اقدامات لازم را انجام دهد.
۳. تست های آزمایشگاهی
اگر در معاینه لگن مشخص شود که غشای جنین وارد کانال دهانه رحم شده و در سونوگرافی نیز التهاب دهانه رحم تشخیص داده شود، نیاز به تستهای آزمایشگاهی است. در این آزمایش باید نمونهای از مایع آمنیوتیک (آمنیوسنتز) به آزمایشگاه فرستاده شود. در آزمایشگاه مشخص میشود که کیسه آمنیوتیک و مایع کوریو آمنیوتیت دچار عفونت است یا نه.
اگر دچار علائم مشکوکی هستید یا عوامل خطر مربوط به نارسایی دهانه رحم را دارید، حتما برای انجام آزمایشهای تشخیصی به دکتر زنان مراجعه کنید. پزشک باتوجهبه علائم و شرایط شما آزمایشهای لازم را تجویز کرده و معاینه لگن را انجام میدهد.
پیشگیری از نارسایی دهانه رحم
برای پیشگیری از نارسایی دهانه رحم هیچ راه حل مشخصی وجود ندارد. اما با برخی اقدامات میتوان به بارداری سالم و بدون عوارض کمک کرد. از جمله:
- چکاپهای قبل از بارداری و در طول بارداری را جدی بگیرید. ویزیت منظم کمک میکند تا سلامت شما و جنین به طور دقیق بررسی شود. هر نشانه مشکوکی باید به طور دقیق بررسی شود.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید. در مورد ویتامینهای موردنیاز در طول بارداری با پزشک خود مشورت کنید. شما در طول بارداری به مواد مغذی ضروری مانند اسیدفولیک، کلسیم و آهن بیشتر از قبل نیاز خواهید داشت.
- افزایش وزن مناسبی داشته باشید. روند آرام افزایش وزن به سلامت جنین کمک میکند. اگر قبل از بارداری وزن شما در محدوده سالم بوده است، در طول بارداری میتوانید بین ۱۱ تا ۱۶ کیلوگرم وزن اضافه کنید.
- از سیگار، الکل و مواد مخدر دوری کنید. پیش از مصرف هر نوع دارو یا مکملی با پزشک خود مشاوره داشته باشید.