علت التهاب لگن چیست؟
باکتریهای مقاربتی میتوانند باعث ایجاد بیماری التهابی لگن شوند. در میان انواع مختلف باکتری، عفونت ناشی از بیماری سوزاک یا کلامیدیا شایعترین علت بروز بیماری PID هستند. افرادی که رابطه جنسی محافظت نشده دارند، بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری های مقاربتی قرار میگیرند.
زمانی که سد طبیعی دهانه رحم مختل شود، احتمال انتقال عفونت به رحم و سایر اندامهای تناسلی بیشتر میشود. بهعنوانمثال در دوره قاعدگی، بعد از زایمان یا سقط جنین این احتمال افزایش پیدا میکند.
با ما همراه باشید با مطالب خواندنی و آموزنده دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد :
- لابیاپلاستی بر حس جنسی و ناحیه کلیتوریس چه تاثیری دارد ؟
- مراقبت های بعد از زایمان برای مادران
- هدیه خانم بیدل عزیز
- چطور از پارگی پرینه جلوگیری کنیم ؟
- چه کسانی می توانند از بیحسی اپیدورال استفاده کنند ؟
عوامل خطر التهاب لگن
برخی عوامل ممکن است احتمال بروز بیماری التهاب لگن را افزایش دهند. از جمله:
- بیماریهای مقاربتی از جمله سوزاک و کلامیدیا
- رابطه جنسی قبل از ۲۵ سالگی
- شرکای جنسی متعدد
- رابطه جنسی بدون کاندوم
- قراردادن دستگاه IUD در رحم (در سه هفته اول خطر ابتلا به PID وجود دارد.)
- سابقه بیماری التهاب لگن.
تشخیص التهاب لگن
برای تشخیص بیماری التهابی لگن آزمایش خاصی وجود ندارد. اما گاهی ممکن است پزشک برای بررسی دقیق آزمایشهایی را تجویز کند. معمولا برای تشخیص PID موارد زیر انجام میشود:
متخصص زنان سابقه پزشکی شما را بررسی میکند. در مورد عادات جنسی، سابقه بیماریهای مقاربتی و روش جلوگیری از بارداری سوال میکند.
باید تمامی علائم و نشانههای خفیف تا شدید بررسی شوند.
مهمترین بخش تشخیص بیماری، معاینه لگن است. دکتر زنان علائم مربوط به حساسیت و تورم را بررسی میکند. اگر نیاز به نمونهگیری از واژن و دهانه رحم باشد، آزمایش پاپ اسمیر انجام میشود. در این آزمایش نوع عفونت تشخیص داده میشود.
آزمایش خون و ادرار برای آزمایش بارداری یا تشخیص برخی بیماریهای مقاربتی انجام میشود. برای بررسی تعداد گلبولهای سفید و سایر نشانگرهای عفونت نیز ممکن است آزمایش تجویز شود. سونوگرافی تصویری از اندامهای تناسلی به دکتر زنان ارائه میدهد.
به نقل از mayoclinic در رابطه با آزمایشهای اضافی برای تشخیص التهاب لگن:
معمولا برای تشخیص التهاب لگن این آزمایشها کافی است. اما گاهی ممکن است متخصص زنان برای تشخیص بهتر آزمایشهای اضافی مانند لاپاراسکوپی یا بیوپسی آندومتر را تجویز کند. در روش لاپاراسکوپی برش کوچکی در ناحیه شکم ایجاد شده و با یک ابزار نازک اندامهای لگن مشاهده میشوند.
درمان التهاب لگن
پس از تشخیص این بیماری برای رفع عفونت داروهای مختلف تجویز میشود. اما اگر التهاب لگن باعث ایجاد بافت اسکار شده باشد، برای رفع آن نمیتوان کاری انجام داد. اگر شما یا همسرتان دچار بیماری مقاربتی باشید، لازم است برای درمان یا کنترل بیماری اقداماتی انجام شود.
تا زمان درمان PID و رفع تمامی علائم نباید رابطه جنسی داشته باشید. معمولا داروهای آنتیبیوتیک این بیماری را درمان میکنند. در مواقع نادر ممکن است پزشک جراحی را پیشنهاد دهد. اگر به درمان آنتیبیوتیکی پاسخ ندهید یا آبسه پاره شود، نیاز به جراحی خواهید داشت.
داروهای آنتی بیوتیک برای درمان التهاب لگن
متخصص زنان پس از تشخیص PID در ابتدا برای درمان فوری ترکیبی از داروهای آنتیبیوتیک را تجویز میکند. بعد از آمادهشدن جواب آزمایشها و تشخیص نوع عفونت نسخهای مطابق با آن عفونت خاص تجویز میشود. داروهای خود را به طور کامل مصرف کنید. ممکن است بعد از چند روز علائم شما برطرف شود. در این شرایط نباید داروها را خودسرانه قطع کنید. احتمالا پزشک از شما بخواهد سه روز بعد از شروع مصرف دارو به او اطلاع دهید که علائم بهبود پیدا کرده است یا نه.
اگر در زمان بارداری دچار التهاب لگن شدهاید یا در این ناحیه آبسه دارید، احتمالا نیاز به بستری شدن در بیمارستان است.
عوارض التهاب لگن
اگر بیماری التهاب لگن درمان نشود، ممکن است بهمرور در دستگاه تناسلی بافت اسکار و آبسه به وجود بیاید. این دو عارضه ممکن است آسیب دائمی به دستگاه تولیدمثل وارد کند. این آسیبها عبارتند از:
حاملگی خارج رحمی: اگر بافت اسکار در لولههای فالوپ ایجاد شده باشد، احتمال حاملگی خارج رحمی وجود دارد.
ناباروری: هرچه تعداد دفعات ابتلا به PID بیشتر باشد یا درمان به تعویق بیفتد، احتمال ناباروری بیشتر میشود.
درد مزمن لگن: ابتلا به این بیماری ممکن است باعث درد لگن شود که ماهها یا سالها طول بکشد. همچنین جای زخم میتواند باعث درد حین مقاربت یا تخمکگذاری شود.
آبسه لوله تخمدان: در این وضعیت چرک روی لولهها فالوپ و تخمدان تاثیر میگذارد. اگر درمان نشود، تهدیدکننده زندگی است.