آزمایش ها و تشخیص عدم تعادل هورمونی
هیچ آزمایش واحدی وجود ندارد که پزشکان بهوسیلهی آن عدم تعادل هورمونی را تشخیص بدهند. اول از همه برای یک معاینهی فیزیکی به پزشک مراجعه کنید. خودتان را برای توصیف علائمتان و بازهی زمانی رخدادن آنها آماده کنید. فهرستی از تمام داروها، ویتامینها و مکمل های غذایی که در حال حاضر مصرف میکنید، تهیه کنید و آنها را در اختیار پزشکتان قرار بدهید.
پزشک ممکن است سؤالاتی از این قبیل از شما بپرسد:
- چند وقت یکبار، این علائم را تجربه میکنید؟
- آیا چیزی هست که به تسکین علائمتان کمک میکند؟
- آیا اخیرا وزنتان کم یا زیاد شده است؟
- آیا استرس شدید دارید؟
- آخرین دورهی پریودتان چه زمانی بوده است؟
- آیا قصد دارید باردار شوید؟
- آیا در ایجاد یا حفظ حالت نعوظ مشکل دارید؟
- آیا خشکی واژن دارید یا در حین نزدیکی احساس درد میکنید؟
بیشتر بخوانید : بررسی و درمان ناهنجاری های هورمونی و جنسی
بسته به علائمی که دارید، ممکن است پزشکتان یک یا چند آزمایش تشخیصی را پیشنهاد کند. همچنین میتوانید از پزشکتان بخواهید که این آزمایشها را نیز انجام بدهد.
۱. آزمایش خون
پزشک شما یک نمونه از خونتان را برای بررسی به آزمایشگاه میفرستد. اکثر هورمونها در خون قابل شناسایی هستند. پزشک میتواند از آزمایش خون برای بررسی سطوح هورمون تیروئید، استروژن، تستوسترون و کورتیزول شما استفاده کند.
۲. معاینهی لگن
اگر خانم هستید، ممکن است پزشکتان برای تشخیص هرگونه تودهی غیرمعمول، کیست یا تومور، یک تست پاپاسمیر انجام بدهد. اگر مرد هستید، پزشکتان ممکن است برای تشخیص هرگونه توده یا ناهنجاری، کیسهی بیضهی شما را معاینه کند.
۳. سونوگرافی
دستگاه سونوگرافی از امواج صوتی برای بررسی قسمتهای داخلی بدن شما استفاده میکند. پزشکان ممکن است از سونوگرافی برای گرفتن تصاویری از رحم، تخمدانها، بیضهها، غدهی تیروئید یا هیپوفیز استفاده کنند.
۴. آزمایشهای اضافی
گاهیاوقات برای تشخیص مشکل به آزمایشهای پیچیدهتری نیاز است. این آزمایشها عبارتند از:
- بیوپسی (نمونهبرداری)؛
- MRI؛
- اشعهی ایکس؛
- اسکن تیروئید؛
- شمارش اسپرم.
آیا میتوانید سطوح هورمونتان را در خانه تست کنید؟
اگر علائم یائسگی را تجربه میکنید، ممکن است وسوسه شوید که یک کیت تست خانگی را امتحان کنید. کیتهای تست خانگی، هورمون تحریککنندهی فولیکول (FSH) را در ادرار شما اندازه میگیرند. سطوح FSH با وارد شدن شما به دورهی یائسگی افزایش مییابد اما سطوح آن در طول یک دورهی طبیعی قاعدگی نیز کم و زیاد میشود. این تست میتواند نشانهای باشد مبنی بر اینکه دورهی یائسگی آغاز شده است یا نه اما نمیتواند به شما یک نتیجهی قطعی بدهد.