آیا پریود نامنظم باعث نازایی میشود؟
باید بگوییم خیر، خود پریودی نامنظم باعث نازایی نمی شود ولی باید علت این پریودی نامنظم را بفهمیم، گاهی اوقات علت آن فیبروم های خیلی بزرگ می تواند باشد که تا آن موقع درمان نشود ممکن است بارداری هم اتفاق نیوفتد ولی گاهی اوقات می بینیم علت تخمدان پلی کیستیک هست که با درمانی که گذاشته می شود، بارداری هم بعد از آن به راحتی اتفاق می افتد، پس قطعا صرف نامنظم بودن پریود ها باعث نازایی نمی شود .
با ما همراه باشید با مطالب خواندنی و آموزنده دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد :
- غذاهای انرژی زا برای بعد از بارداری
- وزنگیری مناسب در بارداری
- زایمان انجام شده توسط خانم دکتر آرزو سعیدی
- بهبود سلامت روحی تازه مادران با کمک تغذیه
- تاثیرکمبود وزن در بارداری
دلایل بروز پریودی نامنظم
وزن بالا
اضافهوزن زیاد درصورتی که باعث اختلالات هورمونی و ترشح بیش از حد انسولین شود میتواند پریود نامنظم را بهدنبال داشته باشد.
اختلالات تیروئیدی
هرگونه نقص عملکرد تیروئید که در ترشحات هورمونی موثر باشد، میتواند منجر به پریود نامنظم شود. به این معنی که کمکاری و پرکاری تیروئید هردو در تغییر چرخه قاعدگی موثر هستند. البته این تغییرات به شکلی متفاوت بروز میکنند که در ادامه توضیح دقیقتر میدهیم.
کمکاری تیروئید باعث کوتاه شدن غیرعادی و سبک بودن پریود میشود. پرکاری تیروئید باعث طولانی شدن و شدت زیاد پریود میشود. البته این تغییرات باید مسمتر باشند و باتوجه به نظم بدن هر شخص بررسی گردند. اختلالات تیروئید معمولا در فواصل چرخه قاعدگی تاثیری ندارند.
ورزش شدید
ورزش بیش از حد، گاهی درحد حرفهای میتواند در ترشح هورمونها موثر باشد که در این صورت در روند قاعدگی و نظم پریود نیز تاثیر خواهد داشت.
کاهش وزن زیاد
کاهش وزن زیاد و بیاشتهایی شدید، نیز یکی از عوامل پریود نامنظم است. البته این کاهش وزن باید ناگهانی و قابل توجه باشد که معمولا اختلالات عصبی و ریزش مو را نیز بهدنبال دارد.
استرس
استرس و اضطراب، در سلامت بسیاری بخشهلای بدن تاثیر دارند. یکی از این بخشها نیز روند جنسی زنان است. تاثیر استرس تاحدی است که اگر در طول یک چرخه قاعدگی دچار اضطراب باشید، در آن دوره پریود نامنظم خواهید داشت و درصورت برطرف شدن عامل اضطراب و استرس، دوره بعدی را برطبق نظم قبلی پشت سر خواهید گذاشت. اگر استرس و اضطراب شما مستمر باشد و تداوم داشته باشد بدون شک نامنظمی مزمن پریود را به همراه دارد.
سرطان دهانه رحم
سرطان دهانه رحم (cervical cancer) که از شایعترین سرطانهای زنان است، با علائمی همچون اختلال قاعدگی و پریود نامنظم همراه است. پریودهای فرد مبتلا به سرطان دهانه رحم، با خونریزیهای شدید همراه بوده و معمولا طولانی است. خونریزیهای میاندورهای، کوتاه شدن چرخه قاعدگی و درد نیز از دیگر علائم قاعدگی نامنظم ناشی از سرطان دهانه رحم هستند. سرطان دهانه رحم خونریزی حین رابطه جنسی و ترشحات غیرعادی واژن را نیز به دنبال دارد.
تخمدان پلیکیستیک
سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS ) از شایعترین بیماریهای زنان است و از رایجترین دلایل پریود نامنظم. کیست تخمدان میتواند پریود را کاملا قطع کرده یا آن را شدت دهد. گاهی نیز چرخه قاعدگی را تغییر میدهد. از دیگر علائمی که با کیست تخمدان و پریود نامنظم ناشی از آن همراه میشوند میتوان به افزایش موهای زائد بدن و ریزش مو با الگوی طاسی مردانه اشاره کرد. کیست تخمدان میتواند منجر به ناباروری شود.
یکی دیگر از عوامل طبیعی پریود نامنظم را باید ورود به سنین یائسگی دانست. این سندرم که پریمنوپز (Perimenopause) نیز نامیده میشود، قاعدگیهای بهشدت نامنظم را به همراه دارد و از سنین ۴۵ تا ۵۰ سالگی آغاز میشود. سندرم پریمنوپز میتواند بین ۴ تا ۸ سال ادامه داشته باشد. اختلال خواب، مسافرت، مصرف مخدرها، عفونت دستگاه تناسلی و لگنی و دیابت نیز از دیگر عوامل پریود نامنظم هستند.
درمان قاعدگی نامنظم
درمانی که بخواهیم در خصوص پریودی های نامنظم بدهیم باز بسته به علت آن متفاوت هست، یعنی علت باید درمان شود نه قطعا فقط دارو داده بشود و خونریزی ها قطع شود، معمولا اگر که کیست تخمدان باشد، بنا به نوع کیست درمان متفاوت هست، معمولا از قرص های جلوگیری استفاده می شود ولی اگر کیست های خیلی بزرگتر از مثلا هشت سانتی متر باشد ممکن است که کار به جراحی کشیده شود .
در مورد فیبروم ها خیلی بستگی به شخص و سن بیمار دارد که بعضی از آنها با دارو درمان می شود، بعضی های آن نیاز به جراحی دارد، ولی در کل اگر به دلیل اختلالات هورمونی باشد با یکسری از دارو ها می توانیم این سیکل ها را منظم کنیم و قاعدگیهای نامنظم را درست کنیم، یا می توانیم برای یک الی دو دوره از قرص های جلوگیری استفاده کنیم یا می توانیم اگر اشخاصی هستند که قصد بارداری دارند یا قرص های جلوگیری به آنها کارساز نیست می توانیم از قرص های پروژسترونی استفاده کنیم که به مدت دو هفته در سیکلشان استفاده بکنند و پریود ها تنظیم شوند .
اگر نامنظمی پریود دراثر مصرف قرص بارداری، اختلال تغذیهای یا استرس و اضطراب باشد با تغییر روش جلوگیری، اصلاح سبک تغذیه و مصرف آرامبخشهای ضعیف درمان خواهد شد. درمانهای دارویی قاعدگی نامنظم باتوجه به عوامل ایجاد آن متفاوت است و نیاز به تشخیص و تجویز پزشک منخصص زنان و زایمان دارد.