۸ علامت از بروز نارسایی تخمدان
نارسایی تخمدانی اولیه ، که به آن نارسایی زودرس تخمدان نیز گفته میشود، هنگامی رخ میدهد که عملکرد تخمدانها قبل از ۴۰ سالگی متوقف شود. این وضعیت اغلب منجر به ناباروری میشود.
نارسایی تخمدانی اولیه گاهی با یائسگی زودرس اشتباه میشود، در حالی که باهم تفاوت دارند. زنانی که نارسایی تخمدانی اولیه دارند ممکن است سالها قاعدگی نامنظم داشته باشند و حتی ممکن است باردار شوند. اما زنانی که یائسگی زودرس دارند، پریود نمیشوند و ناباروری دارند.
بازگرداندن سطح استروژن به میزان طبیعی در خانمهایی که دچار نارسایی تخمدانی اولیه هستند، به جلوگیری از برخی از عوارض ناشی از سطوح پایین استروژن مانند استئوپروز کمک میکند.
نشانه های نارسایی تخمدانی اولیه
علائم و نشانههای نارسایی تخمدانی اولیه شبیه به یائسگی یا کمبود استروژن است. شامل:
۱. قطع قاعدگی یا نامنظم شدن آن که ممکن است سالها طول بکشد و یا بعد از بارداری یا قطع قرصهای کنترل تولد ایجاد شود
۲. مشکل در بارداری
۳. گرگرفتگی
۴. تعریق شبانه
۵. خشکی واژن
۶. خشکی چشم
۷. تحریکپذیری یا مشکل در تمرکز
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید ؟
اگر مدت سه ماه یا بیشتر پریود نشده اید، برای تعیین علت، به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. قطع قاعدگی میتواند دلایل زیادی داشته باشد؛ از جمله بارداری، استرس، تغییر رژیم غذایی و یا عادتهای ورزشی. اما بهتر است هر زمان که چرخه قاعدگی شما تغییر کند وضعیت خود را مورد ارزیابی قرار دهید.
حتی اگر برایتان مهم نیست که پریود نمیشوید، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا بفهمید چه عواملی باعث ایجاد تغییر میشود. پایین بودن سطح استروژن میتواند منجر به تخریب استخوان و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی شود.
راه های تشخیص
بیشتر خانم ها علائم کمی از نارسایی تخمدانی اولیه را دارند، اما پزشک ممکن است در صورت وجود قاعدگی نامنظم به این بیماری مشکوک باشد. تشخیص معمولاً شامل معاینه بدنی، از جمله معاینه لگن است. پزشک در مورد چرخه قاعدگی، قرار گرفتن در معرض سموم مانند شیمی درمانی یا پرتودرمانی و سابقه جراحی تخمدان سؤال میکند.
پزشک احتمالا یک یا چند آزمایش برای بررسی موارد زیر توصیه میکند:
- بارداری. اگر در سن باروری هستید و دچار قطع قاعدگی شده اید، آزمایش بارداری برای بررسی بارداری غیر منتظره.
- سطح هورمون. پزشک ممکن است سطح تعدادی از هورمونهای خون را بررسی کند، از جمله هورمون تحریک کننده فولیکول (FSH)، نوعی استروژن به نام استرادیول و هورمون تحریک کننده تولید شیر مادر (پرولاکتین).
- برخی از ژنها یا نقایص ژنتیکی. یک آزمایش کاریوتیپ برای بررسی ناهنجاری در کروموزومها. پزشک بررسی میکند که آیا فرد ژن مرتبط با سندرم X شکننده به نام FMR1 دارد.