آندومتریت و بارداری
بیماری آندومتریت میتواند روی باروری و بارداری تاثیر منفی داشته باشد. این عارضه باعث ایجاد اسکار شده و لانهگزینی و رشد جنین در رحم را با مشکل روبرو میکند. اندومتریت مزمن جلوی لانهگزینی تخمک بارور شده را در پوشش رحم گرفته و باعث افزایش احتمال سقط جنین میشود. درمانهای آنتیبیوتیکی تا حد زیادی باعث بهبود این بیماری شده و احتمال باروری موفق را بالا میبرند.
در سال ۲۰۱۸ روی ۹۵ زن با مشکلات باروری تحقیقاتی انجام شد. نیمی از آنها دچار اندومتریت مزمن بودند. درمان آنتیبیوتیکی روی این افراد باعث شد ۸۰٪ علائم بهبود پیدا کند و نرخ باروری در این افراد بیشتر شود.
گاهی پزشک برای تشخیص التهاب رحم آزمایش سونوگرافی را تجویز میکند. ممکن است پوشش رحم در سونوگرافی ضخیمتر یا نامنظمتر به نظر برسد. اما این علامت بهتنهایی نشانه اندومتریت نیست. شرایط مختلفی میتوانند باعث ظاهر غیرطبیعی دیواره رحم شوند.
با ما همراه باشید با مطالب خواندنی و آموزنده دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد :
- میومکتومی در حین سزارین توسط متخصص زنان بجنورد
- درمان سطح استروژن بالا
- هیسترکتومی شکمی چیست؟
- لبیوپلاستی توسط دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد
- تاثیر عفونت های بارداری بر جنین
درمان آندومتریت
برای درمان آندومتریت پزشک داروهای آنتیبیوتیک تجویز میکند. داروهای خود را به طور کامل مصرف کنید تا عفونت از بین برود. ممکن است بعد از چند روز استفاده از دارو علائم شما برطرف شود. در این شرایط خودسرانه دارو را قطع نکنید.
اگر علت التهاب رحم ابتلا به بیماری مقاربتی باشد، همسر شما هم نیاز به آزمایش خواهد داشت و احتمالا باید درمان شود. در این مدت ممکن است پزشک رابطه جنسی را منع کند. اگر علائم اندومتریت شدید باشد با بلافاصله بعد از زایمان دچار این عارضه شده باشید، احتمال دارد برای درمان در بیمارستان بستری شوید. در موارد جدی یا پیچیده مایعات داخل وریدی تزریق میشوند.
حتما بعد از اتمام داروها به پزشک مراجعه کنید. برخی مواقع ممکن است داروهای آنتیبیوتیک عفونت را از بین نبرند. در این صورت احتمال عوارض جدی مانند ناباروری وجود دارد.
پیشگیری از آندومتریت
با رعایت برخی نکات میتوان از ابتلا به اندومتریت جلوگیری کرد. احتمال بروز این بیماری بعد از زایمان و در افراد مبتلا به بیماریهای مقاربتی بیشتر است. موارد زیر میتواند به پیشگیری از آن کمک کند.
- استفاده از تجهیزات استریل در حین زایمان یا جراحی
- مصرف آنتیبیوتیک قبل از زایمان سزارین یا دیگر جراحیهای اندام تناسلی زنان
- رابطه جنسی ایمن و استفاده از کاندوم
- غربالگری و تشخیص بهموقع بیماریهای مقاربتی
- تشویق شریک جنسی برای انجام غربالگریهای منظم
- مصرف داروهای مربوط به بیماریهای مقاربتی در صورت ابتلا به آن.
برای درمان بیماری آندومتریت باید به کدام تیم پزشکی مراجعه کرد؟
اگر آزمایشها و معاینات نشان دادهاند که دچار التهاب رحم هستید، باید برای درمان سریعا اقدام کنید. درمان این بیماری توسط متخصص زنان و زایمان انجام میشود.
عوارض آندومتریت
اگر این عفونت درمان نشود یا داروهای آنتیبیوتیک روی آن جواب ندهند، ممکن است عوارض و بیماریهای جدی در پی داشته باشد. برخی از مهمترین عوارض اندومتریت عبارتند از:
- ناباروری
- پریتونیت لگنی (عفونت عمومی لگن)
- تجمع چرک یا آبسه در لگن و رحم
- سپتی سمی (ورود باکتری به خون)
- شوک سپتیک (عفونت خونی شدید که باعث فشارخون بسیار پایین میشود.)
آندومتریت مزمن عفونت با درجه پایین تولید میکند و معمولا هیچ علامتی ظاهر نمیشود. اما بااینحال میتواند منجر به ناباروری شود.