اختلالات جنسی زنان
اختلال جنسی در زنان | اختلال جنسی به معنای رخ دادن مشکل یا مسائلیست که مانعی در جهت میل جنسی و لذت از فعالیت جنسی محسوب میشوند. اختلالات جنسی زنان نه به سن و سال مربوطند و نه به جنسیت. یعنی هم برای زنان و هم مردان ممکن است در هر سنی رخ بدهند.
بطور کلی این اختلالات جنسی شامل ۴ دسته هستند:
- اختلال در تمایل: یعنی فرد علاقهای به داشتن رابطه جنسی به طور مداوم و روتین ندارد.
- اختلال در برانگیختگی: فرد به لحاظ فیزیکی برای برانگیختگی توانایی کامل ندارد اگرچه از لحاظ روانی و عاطفی میل به رابطه جنسی دارد.
- اختلال در ارگاسم: فرد حس نرمال نسبت به رابطه جنسی داراست اما در اوج رابطه و لحظه رسیدن به اوج حس ناامیدی و ناتوانی پیدا میکند.
- اختلال درد: در حین انجام عمل جنسی فرد دچار درد میشود که معمولا برای زنان اتفاق میفتد.
از مشکلات جنسی خجالت نکشید!
قبل از پرداختن به مشکلات جنسی زنان بهتر است بدانید بسیاری از زنان از بیان مشکلات جنسیشان خجالت میکشند و بیان این موضوع را بر خلاف حجب و حیایی میدانند که سالیان دراز به آن امر شدهاند.
بنابراین بهتر است این دیدگاه کنار گذاشته شود و اگر زنان احساس میکنند در روابط جنسی خود با مشکلاتی رو به رو هستند برای حل این مشکلات به پزشک مراجعه کنند.
مشکلات جنسی زنان کدامند؟
بسیاری از زنان نمیتوانند از روابط جنسی خود لذت ببرند. دلیل این امر مشکلات جنسی آنهاست. این مشکلات میتوانند ریشه روانی و یا جسمانی داشته باشند. از شایعترین مشکلات جنسی زنان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش میل جنسی
- دیسپارونی ( آمیزش دردناک)
- واژینیموس ( انقباض دردناک عضلات واژن)
- نرسیدن به اوج لذت جنسی و …
کاهش میلی جنسی یکی از مشکلات جنسی زنان!
کاهش میلی جنسی و عدم تمایل به برقراری رابطه جنسی یکی از مشکلاتی است که در بسیاری از زنان مشاهده میشود. این مشکل در جوامعی که فرهنگی سنتی دارند بیشتر از فرهنگهایی مشاهده میشود که فرهنگی باز دارند. در کنار این موضوع، عواملی نظیر استرس، نارضایتی از زندگی زناشویی و استفاده از داروهای ضد بارداری سبب میشود که زنان تمایلی به برقراری رابطه جنسی نداشته باشند.
دراینجا برخی ازین مشکلات را که اختلالات جنسی پدید آورنده آنها هستند به همراه روشهای درمانیشان بررسی میکنیم.
-
آتروفی واژن
اختلال جنسی در زنان | آتروفی واژن میتواند منجر به رابطه جنسی دردناک شود و عبارت است از نازک شدن دیوارههای واژن که به خاطر پایین آمدن سطح هورمون استروژن اتفاق میفتد. این مشکل معمولا مربوط به زمان پس از یائسگیست که عمدتا رده سنی ۴۵ تا ۵۵ را دربر میگیرد. نشانه های این بیماری معمولا در واپسین سالهای قاعدگی رخ مینمایند و گاهی هم هیچ نشانهای بروز نمیکند.
علائم آتروفی واژن
برخی از علائم آتروفی واژن:
- بیاختیاری ادرار (نشت غیرارادی ادرار)
- کمبود رطوبت واژن (خشکی واژن)
- درد یا سوزش همراه با ادرار
- نازک شدن دیوارههای واژن
- لکه بینی بعد از مقاربت
- کوتاه و سفت شدن کانال واژن
- سوزش واژن (التهاب)
- ناراحتی یا درد در هنگام مقاربت
- عفونتهای ادراری مکرر
دلایل آتروفی واژن
آتروفی واژن به دلیل پایین آمدن سطح هورمون استروژن اتفاق میفتد که باعث نازک و شکننده شدن بافت واژن شده و درنتیجه واژن بهراحتی دچار زخم میشود. غیر از یائسگی کاهش استروژن میتواند در چنین زمانهایی اتفاق بیفتد :
- در زمان شیردهی
- بعد از عمل جراحی برداشتن تخمدان
- بعد از شیمی درمانی برای بیماریهای سرطانی
- بعد از پرتودرمانی لگن بخاطر درمان سرطان
- بعد از هورمون درمانی به منظور درمان سرطان پستان
- فعالیت جنسی منظم برای حفظ سلامت بافت واژن بسیار موثر است و همچنین در سلامتی قلب و سیستم گردش خون تاثیر بسزایی دارد.
عوارض بالقوه آتروفی واژن
خطراتی که آتروفی واژن میتواند به دنبال داشته باشد :
میتواند باعث ابتلا به عفونت واژن شود زیرا محیط اسیدی واژن را تغییر میدهد لذا باکتریها و دیگر موجودات راحتتر میتوانند رشد کنند. آتروفی واژن میتواند منجر به آتروفی دستگاه ادراری تناسلی شود. از علائم مربوط به اختلالات دستگاه ادراری که با آتروفی ارتباط دارند میتوان تکرر ادرار یا سوزش به هنگام ادرار را نام برد. در برخی زنان هم ممکن است بیاختیاری ادرار و عفونت ادراری رخ دهد.
درمان آتروفی واژن
درمان آتروفی واژن متمرکز بر روی نشانهها یا علت اصلی بیماری عمل میکند. مثلا استفاده از مرطوب کنندههایی که نیازمند نسخه پزشک نیستند یا روان کنندههای پایه آب برای درمان خشکی بسیار موثر هستند.
در صورت شدید بودن علامتهای بیماری احتمال دارد که درمان پزشک شما جایگزینی استروژن باشد. استروژن برای بهبود رطوبت طبیعی و قابلیت ارتجاعی واژن موثر است. مصرف استروژن به هر دو صورت موضعی یا خوراکی میتواند باشد که در طول چند هفته تاثیرگذار و بهبود دهنده خواهد بود.
بیمیلی جنسی زنان
اختلال جنسی در زنان | چهل درصد از زنانی که دچار بیمیلی جنسی هستند در مقاربت جنسی فقط تا حدی تحت تاثیر قرار میگیرند و پنج درصد از این افراد به اختلال ارگاسم زنانه دچار هستند. علائم و عوارض
- بیمیلی جنسی در زنان
- پایین بودن سطح تمایل جنسی
- احساس ترس نسبت به شریک جنسی
- حس درد موقع ورود آلت تناسلی به واژن
- عدم تجربه ارگاسم ( اوج لذت جنسی )
- ناتوان بودن برای نشان دادن عکسالعملهای مناسب در مقابل حالتهای مختلف آمیزشی
دلایل بیمیلی جنسی زنان
- دلایل جسمی
- دلایل روانشناختی
- شیوه زندگی
دلایل جسمی بیمیلی زنان
- بیماری هایی مانند سرطان، دیابت، فشار خون، آرتریت که بیماریهای غیرجنسی هستند .
- مصرف داروهای ضدافسردگی بعلت اینکه مانع ترشح سروتونین میشوند تمایل زن را نسبت به شوهر کاهش میدهند .
- مصرف انواع مخدرجات، الکل، شراب که مسبب کاهش جریان خون و درنتیجه کم شدن برانگیختگی هستند .
- انواع عملهای جراحی مربوط به پستان یا دستگاه تناسلی
دلایل روانشناختی بیمیلی جنسی زنان
- مشکلات روحی و روانی مثل افسردگی، ترس، اضطراب
- استرس مزمن و درازمدت به خاطر مشغله شغلی و مالی و عاطفی
- نداشتن اعتماد بنفس کافی بابت ظاهر خود
- تجربههای منفی و بد درزمینه سواستفاده جنسی و تجارب بد جنسی در ارتباط با دیگران
بیمیلی جنسی زنان و شیوه زندگی
به طور کلی احساس خستگی زیاد در طول روز در بیمیلی جنسی زن اهمیت دارد.
کاهش سطح هورمون استروژن مثلا در دوران یائسگی میل جنسی زن را پایین میآورد. همچنین استروژن پایین خشکی بافت واژن را در پی دارد که منجر به رابطه جنسی دردناک میشود. تغییرات هورمونی بدن زن مثلا در دوران شیردهی یا بارداری، خستگی و فشار ناشی از حاملگی و یا مراقبت از کودک میتوانند عوامل بیمیلی جنسی زن باشند.
درمان بیمیلی جنسی زنان
تغییر روش زندگی: پزشک درمانگر میتواند برای شما تکنیکهای جنسی مطرح کند که به لذتبخشتر شدن رابطه جنسی کمک میکنند. همچنین خود شما میتوانید تغییراتی در زندگی خود اعمال کنید از جمله داشتن تمرینات ورزشی روزانه، استفاده از متدهای آرامش ذهنی، ترک مصرف مخدرات و مسکرات، اختصاص دادن زمانهای خاص به رابطه عاطفی با همسر تا منجر به رابطه جنسی بهتر شود.
درمان پزشکی: در صورتیکه اختلالات جنسی زن مربوط به کمبود استروژن و در نتیجه کمبود جریان خون در واژن باشد پزشک میتواند از روشهایی استفاده کند که خونرسانی افزایش یابد و یا منجر به آزاد شدن هورمون استروژن شود. این روشها بهتر از مصرف قرص هستند که عوارض جانبی به همراه دارد. مثلا راه حل پلاسمایی که تزریق O-Shot نام دارد. تزریقی که داخل واژن انجام میشود و گردش خون را زیاد میکند.
راه دیگر استفاده از قرص خوراکی Addyi یا فلیبانسرین است. این قرص منجر به ترشح موادی در مغز میشود که میل جنسی را افزایش میدهند. البته این دارو عوارض جانبی همچون سرگیجه و افت فشارخون را داراست.
مطالب پیشنهادی متخصص زنان بجنورد دکتر آرزو سعیدی :