آندومتریت چیست؟
آندومتریت التهاب پوشش داخلی رحم است. معمولا عفونت باعث این عارضه میشود. درد زیر شکم، تورم شکم و خونریزی غیرطبیعی واژن از علائم این بیماری است. این بیماری معمولا با مصرف آنتیبیوتیک درمان میشود.
آندومتریت وضعیتی است که پوشش داخلی رحم التهاب پیدا میکند. معمولا علت آن عفونت است. اگر شما هم علائم التهاب رحم را دارید یا پزشک این بیماری را تشخیص داده است، در این مطلب همراه ما باشید.
درصورتیکه دچار علائم اندومتریت شدهاید و مشکوک به این بیماری هستید، حتما برای تشخیص و درمان بهموقع به دکتر زنان و زایمان مراجعه کنید. پزشک آزمایشهای لازم را تجویز کرده و پس از تشخیص بیماری اقدامات درمانی را انجام میدهد.
با مطالب آموزشی دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد همراه باشید :
- چرا پارگی رحم رخ می دهد؟
- درمان سردرد در بارداری
- وضعیت مادر در بارداری دوم
- بررسی احتمال زایمان زودرس
- علت سردرد در دوران بارداری
- آندومتریوز و ناباروری
- تأثیر سن در قدرت باروری مردان
آندومتریت (التهاب رحم) چیست؟
آندومتریت التهاب و تحریک پوشش داخلی رحم (آندومتر) است. اصلیترین علت این بیماری عفونت بوده و باید بهموقع درمان شود. عفونت رحم باعث آسیب به بافت پوشش داخلی رحم شده و این بافت ملتهب میشود. زنان ممکن است به دو نوع بیماری اندومتریت حاد یا مزمن مبتلا شوند. علائم نوع حاد بیماری ناگهانی شروع شده و کوتاهمدت است. اما در افرادی که به نوع مزمن بیماری مبتلا میشوند، علائم طولانیمدت ادامه داشته یا به طور مکرر نشانههای بیماری ظاهر میشود.
این بیماری تهدیدکننده زندگی نیست. اما اگر بهموقع درمان نشود، ممکن است عوارض جبرانناپذیری ایجاد کند. این بیماری روی اندامهای تناسلی، باروری و سلامت عمومی بدن تاثیر میگذارد. اصلیترین علت آندومتریت یا التهاب پوشش داخلی رحم عفونت است که علائمی مانند تورم شکم، خونریزی و ترشحات غیرطبیعی واژن، درد و ناراحتی در هنگام دفع مدفوع، یبوست و درد لگن و زیر شکم را ایجاد میکند.
علائم آندومتریت
بیماری آندومتریت ممکن است علائم زیر را ایجاد کند که عبارتند از :
- تورم شکم
- خونریزی غیرطبیعی واژن
- ترشحات غیرطبیعی واژن
- یبوست
- درد و ناراحتی هنگام اجابت مزاج
- تب
- احساس بیماری
- درد لگن، درد زیر شکم و درد در ناحیه رکتوم
علائم آندومتریت بعد از زایمان
معمولا بعد از زایمان اولین علامت التهاب رحم درد زیر شکم و حساسیت رحم است. ممکن است در ۲۴ تا ۷۲ ساعت اول بعد از زایمان تب هم داشته باشید. علائم شایع دیگر شامل لرز، سردرد، احساس کسالت و بیاشتهایی میشود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر دچار علائم ذکر شده هستید، حتما برای بررسی و تشخیص علت آن به دکتر زنان مراجعه کنید. بهویژه اگر زایمان یا سقط جنین داشتهاید، دستگاه IUD در رحم قرار دادهاید یا جراحی روی رحم یا دهانه رحم انجام دادهاید.
- بیماریهای مقاربتی مانند کلامیدیا و سوزاک
- بیماری سل
- عفونت ناشی از باکتریهای طبیعی واژن (ترکیبات طبیعی باکتری در واژن همه خانمها وجود دارد. اما گاهی ممکن است این ترکیب طبیعی به دلیلی تغییر کند.)
عوامل خطر آندومتریت
برخی عوامل احتمال ابتلا به آندومتریت را افزایش میدهند و مسیر ورود باکتریها به رحم را فراهم میکنند. رایجترین عواملی که خطر التهاب رحم را افزایش میدهند، عبارتند از:
- زایمان بهویژه زایمان طولانی یا سزارین
- سقط جنین
- هیستروسکوپی
- قراردادن دستگاه IUD داخل رحم
- کورتاژ (خراش دادن رحم)
آندومتریت ممکن است با سایر بیماریهای مربوط به لگن ایجاد شود. در برخی مواقع شخص همزمان دچار التهاب رحم و التهاب دهانه رحم (سرویسیت) میشود. در این شرایط علائم میتواند خفیف تا شدید باشد. گاهی هم هیچ علامتی وجود ندارد.
تشخیص آندومتریت
برای تشخیص بیماری التهاب رحم ابتدا پزشک در مورد سوابق پزشکی و عادات جنسی شما سوالاتی میپرسد. پزشک باید احتمال ابتلا به بیماریهای عفونی یا بیماریهای مقاربتی را بررسی کند. سپس معاینه لگن انجام میشود. در این معاینه متخصص زنان علائم حساسیت و ترشح را بررسی میکند.
برای کمک به تایید این تشخیص ممکن است آزمایشهای دیگری تجویز شود. از جمله:
- نمونهبرداری از دهانه رحم یا کشت این بافت برای تشخیص باکتریهایی مانند کلامیدیا و گونوکوک (باکتری عامل سوزاک)
- بیوپسی آندومتر برای بررسی بافت پوشش داخلی رحم
- لاپاراسکوپی برای مشاهده داخل شکم و لگن
- مشاهده ترشحات واژن زیر میکروسکوپ
- آزمایش خون برای بررسی میزان رسوب گلبولهای قرمز (ESR) و اندازهگیری تعداد گلبولهای سفید (WBC) (در بیماری اندومتریت این دو فاکتور افزایش پیدا میکنند.)